‘Het seizoen 2009-2010 was weer een topjaar voor Ajax.’ Het is de eerste zin van de achterflaptekst op het officiële jaarboek van de Nederlandse recordkampioen en het getuigt van lef.

Met de KNVB beker won Ajax namelijk een tastbare prijs en dat was dat. Vijf regels later wordt er door de makers van dit boek ook gesproken over een schitterend seizoen.

Nog een opvallende uitspraak. In Amsterdam wacht men inmiddels als zes seizoenen op de landstitel...

Plank misgeslagen

Goed, Ajax maakte 106 competitiegoals, spits Luis Suarez werd inderdaad topscorer van de eredivisie. En ja, Ajax bleef slechts één punt verwijderd van het landskampioenschap.

Maar om dit nu aan te gaan halen op zoek naar de bevestiging dat het inderdaad een topseizoen was, slaat de plank behoorlijk mis. Alsof met deze feiten de hoge verwachtingen zijn ingewilligd.

Ga maar na. Ajax verspeelde thuis tegen degradant Sparta dure punten door met 0-0 gelijk te spelen.

Timisoara

Diezelfde eindstand stond in Amsterdam op het bord na het Europese duel tegen ‘de onbekende Roemenen’ van FC Timisoara. En RSC Anderlecht was in de Arena met 3-1 te sterk.

Ook werd er op weg naar de bekerfinale met veel pijn, moeite en gele kaarten gewonnen van de eerstedivisionisten AGOVV Apeldoorn en FC Dordrecht. Zo maar wat onvoldoendes op het voetbalrapport.

Maar goed, dit boek zal niet op de markt zijn gebracht met het doel supporters van andere betaald voetbalclubs te plezieren. Het is een duidelijke, prima gedocumenteerde en met veel foto’s vormgegeven terugblik op een voetbalseizoen dat al weer lang geleden lijkt.

Portretten

Er staan verder louter positieve, maar fijn geschreven portretten in van de vier hoofdrolspelers van het afgelopen seizoen (Jol, Suarez, Stekelenburg en De Zeeuw). Elke wedstrijd, opstelling, gele kaart en wissel is terug te vinden, net als ‘het nieuws’ dat de contracten van enkele jeugdtrainers niet zijn verlengd en dat de B2 de Supercup veroverde.

Samen met twee handen vol statistieken en zo nu en dan nog wat totaal overbodig non-nieuws is dit een naslagwerk dat voor verzamelaars prima past naast de andere jaarboeken die al sinds het seizoen 1992-1993 van Ajax zijn verschenen.

De bijbehorende dvd met alle doelpunten in het afgelopen seizoen is daarnaast een leuke visuele extra.

Cijfer: 7

Het officiële Ajax jaarboek 2009-2010

Uitgever: Carrera
Auteurs: Ronald Jonges en Michel Sleutelberg
ISBN-nummer: 9 789048 805099
Pagina’s: 160
Prijs: 17,50 euro