KERKRADE - Wat Twente vorig seizoen slechts zeven keer overkwam, gebeurde nu al in de openingswedstrijd van de eredivisie. De ploeg leed puntenverlies. Roda JC hield de kampioen vrijdag in Kerkrade op 0-0.

Twente ging slordig om met de geboden mogelijkheden en zo beleefde Michel Preud'homme een teleurstellende competitiestart als nieuwe trainer.

Twente slaagde er tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal nog in de tegenstander bij vlagen compleet te overrompelen.

Dat lukte tegen Roda niet. Twente speelde te onzorgvuldig om de Limburgers de wil op te leggen. Mogelijkheden creeërden de Tukkers wel, maar echt grote kansen leverde dat niet op.

Janko

Preud'homme liet de Oostenrijkse aanwinst Marc Janko opnieuw als bankzitter beginnen. De aanvaller ontbrak in de ontmoeting met Ajax voor de Johan Cruijff Schaal ook al in de basis.

Luuk de Jong schoot Twente in dat duel naar de zege en verving Janko ook nu in de spits. Het duurde tot de 79e minuut voor de van Red Bull Salzburg overgenomen speler zijn debuut in de eredivisie mocht maken.

Boschker

Sander Boschker was nog niet fit genoeg om onder de lat te staan. Zijn plaats werd ingenomen door de Bulgaar Nikolai Michailov.

Bryan Ruiz speelde op zijn vertrouwde rechterkant, maar was bijna het gehele duel onzichtbaar. Vorig seizoen was dat geen garantie dat de Costa Ricaan het duel niet zou beslissen, nu bleef hij onmachtig.

Bij Roda was Davy de Fauw niet beschikbaar door een schorsing. Eric Addo speelde daardoor als rechterverdediger. Boldizsar Bodor haakte geblesseerd af, Willem Janssen speelde aan de linkerkant.

Aanvalsduo

Het aanvalsduo met Mads Junker, vorig seizoen goed voor 21 competitietreffers, en Morten Skoubo kwam er bij Roda zelden aan te pas.

Junker kreeg tien minuten na rust nog de beste kans, maar zijn kopbal belandde op de lat. Twente had daarvoor al kansen gekregen via Peter Wisgerhof en Dwight Tiendalli, maar de verdedigers waren niet scherp genoeg om te scoren.

Na ruim een uur was Ruiz even gevaarlijk, maar zijn schot stuitte op een verdediger van Roda.

In de slotfase kon Twente er nog een offensief uitpersen, maar het was tevergeefs. Invaller Nacer Chadli, eveneens een debutant, vond de vuisten van de goed spelende Roda-doelman Przemyslaw Tyton nog op zijn weg.

De Pool voorkwam daarmee dat Twente een matig duel alsnog in zijn voordeel kon beslissen.

Roda JC - FC Twente