AMSTERDAM - Bayern München treedt zaterdag zonder Nederlanders aan tegen Schalke 04 in de wedstrijd om de Duitse supercup. Arjen Robben is geblesseerd, Mark van Bommel en Edson Braafheid moeten met nog een aantal laat teruggekeerde WK-gangers trainen.

Bayern München-trainer Louis van Gaal: "We hebben een zeer modern systeem waarmee ik na iedere training kan meten hoe de spelers ervoor staan en naar aanleiding daarvan heb ik besloten dat ik slechts 15 spelers meeneem."

"De rest kan beter de training gebruiken om het hoge instapniveau aan te kunnen dat Bayern op dit moment heeft. Daar ben ik ook zeer tevreden over."

Robben

Minder tevreden is Van Gaal over de KNVB inzake de blessure van Robben. "Het is de taak van de coach en de teamarts om spelers te beschermen."

"Dat heeft de arts van Oranje niet goed gedaan. Op de dag van de finale is er nog vocht uit de spier gehaald, iedereen weet dat dat niet goed is."

Expert

Volgens Van Gaal is Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de arts van Bayern, competenter dan de Nederlandse bondsarts Gert-Jan Goudswaard als het gaat om spierblessures.

''Onze arts is Müller-Wohlfahrt, de expert van de wereld als het gaat om spierblessures. Ook Robben weet dat hij de expert is.''

De oefenmeester heeft Robben tijdens het WK al gewezen op de gevaren van zijn snelle terugkeer. ''Ik heb hem meerdere malen gebeld en gewaarschuwd.'' Van Gaal is nog in onzekerheid over de precieze duur van zijn afwezigheid. ''Dat weet ik niet. We moeten hem weer opbouwen.''

Oefeninterland

Door een oefeninterland van Duitsland tegen Denemarken volgende week zouden nog meer spelers van Bayern het risico lopen om geblesseerd te raken. Bondscoach Joachim Löw gaat echter met een B-team naar Kopenhagen, tot tevredenheid van Van Gaal.

''Ik ben zeer tevreden. Hij heeft mensen geselecteerd die niet zo vaak spelen. Maar als acht spelers van Bayern eisen dat ze niet meedoen, denk ik dat de Duitse bond altijd instemt.''

Eerste prijs

Van Gaal maakte zich vrijdag op voor de strijd om de eerste prijs van het seizoen. Het duel om de Duitse supercup wordt een dag voor de 59e verjaardag van de coach gespeeld.

Na zijn memorabele optreden bij het kampioenschap van Bayern verwacht Duitsland weer een hossende Van Gaal. ''Privé ben ik altijd een feestbeest. Met Bayern ben ik dat alleen als ik een titel win.''