LOS ANGELES - Tennisster Kim Clijsters heeft op indrukwekkende wijze de finale van de WTA Masters gewonnen. De Belgische versloeg maandagavond in Los Angeles gedecideerd de Française Amélie Mauresmo in twee sets: 6-2 6-0. De partij duurde minuten.

Clijsters verdiende met haar zege in het officieuze wereldkampioenschap voor vrouwen 1 miljoen dollar. Ze bracht daarmee haar totale prijzengeld dit jaar boven de 4 miljoen dollar: een record in het professionele vrouwentennis.

De Vlaamse heeft dit jaar stevig aan haar palmares gewerkt. Ze won, inclusief Los Angeles, negen van de twintig toernooien waar ze op de baan verscheen. Negentien keer bereikte ze ten minste de halve finale.

Positief

Toch heeft ze twee smetjes op haar glorieuze seizoen. Ze slaagde er niet in een grand slam te winnen en eindigt mede daardoor het tennisjaar niet als beste van de wereld. Die eer gaat naar haar landgenote Justine Henin-Hardenne, die Clijsters de baas was in de finale van Roland Garros en de US Open. "Ik bekijk het positief", zei Clijsters in LA: "Ik heb de finale van twee grand slams bereikt."

Mauresmo

Mauresmo was juist weer degene die Henin zondag in de halve finales had afgestopt in de Masters. Maar een nieuw huzarenstukje van de als vierde geplaatste Française zat er maandag tegen Clijsters niet in. Daarvoor speelde de Belgische te sterk. Ze stond de gespierde Mauresmo een break toe in de openingsgame, maar dat was haar enige zwakke moment: "Het komt niet vaak voor dat je kunt doen met de bal wat je wilt. Zo'n dag was het en dat is een heerlijk gevoel."

Overmacht

De overmacht van de 20-jarige Clijsters werd ook duidelijk in de statistieken: Tien eigen fouten tegenover achttien van Mauresmo, 75 procent van de punten op haar eerste service (Mauresmo 46 procent) en zestien winners.

Vorig jaar won Clijsters eveneens de Masters. Toen won ze van Serena Williams, de Amerikaanse die evenals haar zus Venus dit jaar door blessures verstek moest laten gaan in Los Angeles.