ZÜRICH - FC Utrecht is donderdag op overtuigende wijze doorgedrongen tot de vierde en laatste voorronde van de Europa League. Het elftal van trainer Ton du Chatinier was in Zürich met 3-1 te sterk voor FC Luzern.

De eerste wedstrijd tegen de Zwitserse club had Utrecht een week eerder al met 1-0 gewonnen.

Utrecht besliste de tweestrijd met Luzern donderdag in de eerste helft. Bij rust was het al 3-0. Nana Asare, Ricky van Wolfswinkel en Michael Silberbauer maakten de doelpunten. Invaller Janko Pacer scoorde na rust nog wel tegen, maar verder liet Utrecht het niet komen.

Nederland is vrijdag bij de loting voor de vierde voorronde, ook wel play-offs genoemd, met vier teams vertegenwoordigd. Eerder op donderdag schakelde AZ het Zweedse IFK Göteborg uit. PSV en Feyenoord stromen, op basis van hun eindrangschikking van vorig seizoen, pas vanaf de vierde voorronde in.

Vorm

Bij FC Utrecht deed Michel Vorm na het wereldkampioenschap voor het eerst weer mee in een officiële wedstrijd. Vorige week verdedigde Khalid Sinouh het doel nog. Vorm maakte zondag zijn rentree in het oefenduel tegen het Spaanse Real Mallorca.

Op Vorm na voerde Du Chatinier geen wijzigingen door. Utrecht reisde door de magere voorsprong uit de eerste wedstrijd met enige angst af naar Zwitserland. Daar bleek weinig reden toe. Utrecht begon fel en zette Luzern direct vast.

Krachten sparen

Op aangeven van Dries Mertens kon Asare na dertien minuten de score openen. Een kleine tien minuten later besliste Van Wolfswinkel het duel definitief. Hij stiftte de bal over David Zibung, via de binnenkant van de paal, in het doel. Aanvoerder Silberbauer vergrootte de voorsprong in de 28e minuut.

Utrecht hoefde in de tweede helft niet meer zo nodig en kon de krachten sparen voor de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord van zondag.