GÖTEBORG - AZ heeft zich donderdag verzekerd van in ieder geval twee extra Europese wedstrijden dit seizoen. Dat ging niet eenvoudig. De Alkmaarders maakten het zichzelf in Zweden tegen IFK Göteborg moeilijk en verloren met 1-0.

AZ was een week eerder in eigen stadion met 2-0 te sterk en plaatste zich daardoor voor de vierde en laatste voorronde.

Stefan Selakovic, die eerder bij sc Heerenveen speelde, maakte de tweestrijd met AZ nog spannend. De aanvaller opende de score halverwege de tweede helft.

Göteborg bleef daarna aandringen. AZ wankelde bij momenten maar wist een verlenging te voorkomen. Zelf wisten de Noord-Hollanders zich weinig kansen te creëren.

Ingeleverd

Tegen Göteborg werd opnieuw duidelijk dat AZ, dat nooit in het eigen spel kwam, in aanvallend opzicht aan kwaliteit heeft ingeleverd. Mounir El Hamdaoui (Ajax) en Jeremain Lens (PSV) zijn vertrokken, terwijl trainer Gertjan Verbeek geen gebruik maakt van Moussa Dembélé.

De Belg hoopt deze transferperiode ook een nieuwe werkgever te vinden.

Gemankeerd

Verbeek miste bovendien nieuwkomer Charison Benschop wegens een bovenbeenblessure. Ook Nick Viergever (enkelkwetsuur) kon niet meedoen. Het tweetal werd vervangen door Celso Ortiz en Nick van der Velden.

AZ had in Zweden ook niet de beschikking over doelman Esteban (buikspier), middenvelder Rasmus Elm (enkel) en spits Jonathas (hamstring).

Rust

Stijn Schaars en Sergio Romero kregen nog rust nadat ze vanwege hun WK-deelname later zijn aangesloten in de voorbereiding. De WK-gangers Brett Holman, Héctor Moreno en Simon Poulsen behoorden wel weer tot de selectie, maar zaten op de reservebank.

AZ heeft die spelers de volgende ronde, tegen vermoedelijk een wat lastigere tegenstander, hard nodig. Met een beetje meer pech had het Europese avontuur donderdag al kunnen eindigen. De loting voor de vierde voorronde is vrijdag.