ZEIST - De scheidsrechters Pieter Vink en Ruud Bossen zijn afgelopen maandag gezakt voor de jaarlijkse spelregeltoets.

De twee arbiters mogen in de eerste competitieronde van dit seizoen wel gewoon een wedstrijd fluiten, maar moeten wel binnen twee weken een herexamen doen. Als ze dan weer geen voldoende halen, worden ze buiten de aanstellingen gelaten.

Dat betekent overigens niet het einde van hun loopbaan als scheidsrechter betaald voetbal. De gezakten krijgen altijd nog een herkansing, nadat grondig is bekeken waarom ze zo'n moeite hebben met de test.

Hoge moeilijkheidsgraad

De toets had een hoge moeilijkheidsgraad. Dit past volgens de voetbalbond KNVB in het beleid dat de technische staf het komende seizoen wil voeren.

''We streven een topsportcultuur na, daar hoort bij dat ook tests op het hoogste niveau gehaald moeten worden. Dit geldt overigens ook voor de condititietest, waarvoor wel iedereen met vlag en wimpel geslaagd is'', aldus coördinator Dick van Egmond over het bericht in De Telegraaf van donderdag.

Vink, die ook op de elitelijst van de UEFA staat, leidt dit weekeinde de wedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV. Bossen is aangesteld voor het openingsduel vrijdag tussen Roda JC en FC Twente.