AMSTERDAM - In zijn woensdag verschenen boek Garantiert Positiv beschuldigt Hans-Michael Holczer, de oud-ploegleider van Gerolsteiner, zijn voormalige kopman Levi Leipheimer van bloeddoping.

Holczer beschrijft een situatie tijdens de eerste rustdag van de Tour de France in 2005. “Een official van de UCI (wielerunie, red.) wees me erop dat Leipheimer verdachte bloedwaarden had. Voor mij was het duidelijk dat hij manipuleerde.”

Als bewijsvoering voor het dopinggebruik van de Amerikaan haalt Holczer de zogeheten OFF-score aan. Scores boven de 133 duiden op epogebruik, Leipheimer haalde 132.8. Bij normale mensen ligt deze coëfficiënt tussen de 70 en 80.

Dillema

Tegenover Radsport-News legt Holczer uit dat de UCI voorstelde om Leipheimer uit koers te zetten. “Het was een keuze tussen de morele plicht en de dreiging van een langslepende juridische affaire. Er was immers geen positieve test.”

Holczer besefte dat hij de werkgelegenheid van tientallen collega’s op het spel zette als de zaak naar buiten kwam. In het voorjaar testte Danilo Hondo al positief en Gerolsteiner zou de sponsoring beëindigen bij een tweede dopinggeval. De fabrikant van bronwater trok zich eind 2008 alsnog terug uit de wielersport.

Leipheimer eindigde in 2005 op ruim elf minuten van winnaar Lance Armstrong als zesde in de Tour. Enkele weken later won hij ten koste van Jan Ullrich de Ronde van Duitsland. Vorige maand voltooide de inmiddels 36-jarige Leipheimer, rijdend voor RadioShack, de Tour op de dertiende plaats.