GÖTEBORG - AZ begint donderdagavond met Celso Ortiz en Nick van der Velden in de basis aan de tweede wedstrijd tegen IFK Göteborg in de derde voorronde van de Europa League.

Zij vervangen de geblesseerden Nick Viergever (enkel) en Charlison Benschop (bovenbeen). De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won vorige week de thuiswedstrijd met 2-0.

Verbeek kan donderdag ook niet beschikken over doelman Esteban (buikspier), middenvelder Rasmus Elm (enkel) en spits Jonathas (hamstring).

Stijn Schaars en Sergio Romero krijgen nog rust nadat ze vanwege hun WK-deelname later zijn aangesloten in de voorbereiding. De WK-gangers Brett Holman, Héctor Moreno en Simon Poulsen behoren wel tot de selectie.

Volgende ronde

''Hoe groot de kans is dat we ons plaatsen voor de volgende ronde? Ik denk 50 procent'', zei Verbeek op de website van de Alkmaarders.

Middenvelder Pontus Wernbloom keert terug in de stad waar hij tussen 2005 en 2009 speelde. ''Ik wil hier winnen. Laten we hopen dat ik na donderdag wat minder populair ben hier'', aldus de Zweedse international van AZ.

FC Utrecht

FC Utrecht verwacht donderdag een lastige avond tijdens de return in de voorronde van de Europa League tegen FC Luzern. De ploeg van trainer Ton du Chatinier verdedigt in Zürich een 1-0-voorsprong uit de thuiswedstrijd.

Du Chatinier denkt dat het daarom een heet avondje kan worden. ''Want we beginnen 'maar' met een voorsprong van 1-0'', aldus de coach.

Counter

FC Utrecht won in De Galgenwaard dankzij een treffer van Dries Mertens. ''We hebben gehoord dat ze onze counter vrezen met Mertens en Ricky van Wolfswinkel'', zei Du Chatinier woensdag op de website van de eredivisieclub.

''Er ligt hier een perfecte grasmat die zeer geschikt is voor combinatievoetbal en daar ligt juist onze kracht. Maar overmoedig zijn we zeker niet. Het is ook moeilijk in te schatten hoe ze zullen spelen. We hebben Luzern vier keer aan het werk gezien en elke keer speelden ze anders.''

De wedstrijd in Zürich begint om 19.45 uur. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de laatste voorronde van de Europa League.