ZEIST - Dertien betaaldvoetbalclubs staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Dat maakte de voetbalbond woensdag bekend.

Vijf van die clubs spelen in de eredivisie.

Dat zijn Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II en Excelsior. Ook AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, Fortuna Sittard, MVV, RBC Roosendaal, RKC Waalwijk en BV Veendam, die allemaal in de eerste divisie uitkomen, zijn wegens financiële problemen door de KNVB ingedeeld in categorie 1 van het licentiereglement.

Licentie

De clubs uit categorie 1 dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld, anders dreigen ze de licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.

Het is voor het eerst dat de KNVB de gegevens naar buiten brengt. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiële) status van een profclub.

Geen gekke dingen

Tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie is daarom een reglementswijziging toegepast. Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan, zo legde de KNVB eerder uit.

De bond vindt het belangrijk dat supporters en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.

Oud-minister Willem Vermeend beoordeelde op verzoek van de KNVB in de periode van februari tot en met mei met zijn werkgroep de financiële kaders van het licentiesysteem. Ook deed hij aanbevelingen voor verbeteringen. De clubs stemden met de meeste van die verbeteringen in.

Zorgelijk

Van de overige 23 clubs bevinden zich er liefst negentien in categorie 2. Volgens de KNVB hebben clubs in die categorie een zorgelijke financiële status.

Dat zijn, uit de eredivisie, Ajax, PSV, FC Twente, AZ, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Groningen, Heracles Almelo, NAC Breda, FC Utrecht, Vitesse en VVV-Venlo.

Ook de eerstedivisieclubs FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Sparta Rotterdam en FC Zwolle zitten in categorie 2.

Gezond

Vier clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal zijn volgens de KNVB gezond en zitten in categorie 3.

SC Heerenveen is de enige eredivisieclub die van dat groepje deel uitmaakt. Eerstedivisielubs Go Ahead Eagles, FC Volendam en Telstar behoren ook tot categorie 3.