AMSTERDAM - Volgens sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit van Groningen is het over een jaar of vijf gedaan met de eerste divisie, de Jupiler League.

Afgelopen seizoen moest HFC Haarlem de poort al sluiten en wist BV Veendam wonder boven wonder overeind te blijven ondanks verschillende boekhoudingen die moesten verhullen dat de club op sterven na dood is.

Degradatie

"Eigenlijk is er teveel betaald voetbal in Nederland", concludeert Koning. "Over vijf jaar heb je de eredivisie en twee topklasses daar onder. Zonder promotie en degradatie."

Die competitieopzet zou veel weg hebben van de situatie zoals die in Amerika geldt, waar clubs vast in competities spelen, zonder te kunnen degraderen.

Professioneler

"Ik weet niet of het erg is om wat meer een model te hebben dat gelijkenis vertoont met Amerika", denkt Koning. "Ik bedoel, als het toch professioneler moet? Waarom niet?"

"Over tien jaar zal het betaalde voetbal in Nederland er anders uitzien. Want ja, dat zwakkere voetbal van mindere kwaliteit is commercieel niet aantrekkelijk."

Bekijk de special over de financiële toestand in de eredivisie