MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag hun derde wedstrijd op het toernooi om de Champions Trophy verrassend verloren. 'Hockeydwerg' Nieuw-Zeeland was in Mönchengladbach met 1-3 te sterk voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Nederland had zaterdag de openingswedstrijd nog met 5-2 gewonnen van Spanje. De tweede wedstrijd tegen Australië ging zondag met 6-3 verloren. Na wederom verlies lijkt de finale alleen nog in theorie haalbaar.

''Het lukte ons niet het niveau van de vorige wedstrijd te halen'', zo zei speler Wouter Jolie tegenover de NOS. ''Dit is echt een afknapper. Hier hadden we meer van verwacht.''

Finale

Nederland speelt donderdag tegen Engeland, zaterdag is Duitsland de laatste tegenstander in de groepsfase. Zondag staat de finale op het programma.

Oranje staat met drie punten uit drie wedstrijden op de vierde plaats. Spanje, dat met 3-2 won van Duitsland, heeft een punt meer. Australië gaat ongeslagen aan kop met negen uit drie, Duitsland heeft zes punten.

Teun de Nooijer

De eerste vijf minuten van de wedstrijd waren voor Oranje nog alleraardigst. Teun de Nooijer miste een grote kans op 1-0. Oog in oog met de Nieuw-Zeelandse keeper faalde de routinier. Het bleek het omslagpunt in de wedstrijd.

Na de misser van De Nooijer kregen de Nieuw-Zeelanders grip op het spel van Nederland. Naast het succesvol ontregelen van de Nederlandse aanvallen toonden de Nieuw-Zeelanders zich daarnaast uiterst effectief in de omschakeling. ''Zij lagen met zijn tienen voor de cirkel. Het lukte ons niet daar doorheen te komen. En dan liggen er ineens twee in bij ons'', aldus Jolie.

Cadeautje

Eerst kreeg Simon Child een vrije doortocht van de Nederlandse verdedigers. Child rondde het cadeautje dankbaar af (0-1). Even later verdubbelde Andrew Hayward de score uit een strafcorner. Kort na rust deed Teun de Nooijer via een strafbal iets terug, maar een doelpunt van Blair Hilton krap twee minuten later betekende de definitieve knock-out voor Oranje.

De overwinning op Oranje betekent de eerste zege sinds 32 jaar voor de 'Black Sticks' tijdens de Champions Trophy. Nieuw-Zeeland won in 1978 voor het laatst, van Spanje.

Champions Trophy