AMSTERDAM – De KNVB heeft van de FIFA een boete gekregen, naar aanleiding van de negen gele kaarten in de WK-finale tegen Spanje.

De boete is een gevolg van de tuchtregels van de FIFA. Als minstens vijf spelers uit een team de gele kaart krijgen, mag de FIFA een boete opleggen.

Oranje kreeg in de finale negen gele kaarten. Verdediger Johnny Heitinga zag er twee en moest met de rode kaart het veld af.

Spanje, dat de finale in de verlenging won dankzij een doelpunt van Iniesta, kreeg ook een boete. De Engelse scheidsrechter Howard Webb deelde aan vijf Spaanse spelers een gele kaart uit en dat kost de bond 10.000 Zwitserse franc (ruim 7000 euro).

Netjes

Een woordvoerder van de FIFA zei dat de clubs zijn bestraft op grond van artikel 52 van de disciplinaire code, die sancties mogelijk maakt ''indien clubs falen zich netjes te gedragen op het veld''.

De finale telde 47 overtredingen, hetgeen FIFA-baas Sepp Blatter ertoe bewoog om te zeggen dat hij teleurgesteld was in het gedrag van de spelers.

De hoogte van de boete staat overigens in schril contrast met de inkomsten van Oranje bij het WK. Het Nederlands elftal verdiende bijna 19 miljoen euro aan premies.