AMSTERDAM - Marco van Basten wordt in Japanse media in verband gebracht met de vacante positie van bondscoach.

De voormalige trainer van Ajax en het Nederlands elftal staat volgens de krant Nikkan Sports op een shortlist met twee Spanjaarden. De Japanse bond wil voor half augustus de nieuwe bondscoach benoemd hebben die de nationale ploeg naar het WK 2014 in Brazilië dient te loodsen. Naast Van Basten worden ook de Spanjaarden Victor Fernandez en Ernesto Valverde genoemd.

Fernandez is de hoofdcoach van Real Betis Sevilla. Zijn beste resultaat als trainer was de Europa Cup 2-overwinning met Real Zaragoza in 1995. Valverde is de coach van Villarreal. Met die club versloeg hij vorig jaar in de voorrondes van de Europa League NAC Breda.

Bondscoach

Van Basten is sinds zijn vroegtijdige vertrek bij Ajax, in het voorjaar van 2009, clubloos. De voormalige sterspeler was op de mondiale eindronde van 2006 bondscoach van het Nederlands elftal. Met Oranje reikte hij tot de achtste finales waarin werd verloren van Portugal.

Twee jaar later wist hij met Nederland de kwartfinales te bereiken van het EK. Hierin bleek het Rusland van Guus Hiddink in de verlenging te sterk.