AMSTERDAM - De situatie bij de achttien eredivisieclubs is momenteel zorgwekkend. In 2010 zullen de clubs gezamenlijk 100 miljoen euro verlies draaien. Dat is de verwachting van Frank Rutten, algemeen directeur van de Eredivisie CV, de overkoepelende belangenorganisatie van de achttien profclubs.

"Clubs dachten dat ze de crisis te boven waren", zegt Rutten in het nieuwste nummer van NUsport. "Nu merken ze: we moeten echt ingrijpen. Het raakt elke club."

NUsport sprak de voorbije weken niet alleen met Rutten, maar ook met clubdirecteuren, marketingspecialisten en een sporteconoom. Overheersende opinie? Clubs hebben de voorbije jaren teveel aan salaris uitgekeerd aan profspelers.

"Clubs maken elkaar gek met salarissen", zegt Rutten. 'Idioterie' is het woord dat hij er bij gebruikt.

Kostenpost

"Er is een groot financieel probleem," zegt sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit van Groningen. "Er is een aantal componenten, maar in essentie is het zo dat er teveel wordt uitgegeven aan salarissen. Het is de grootste kostenpost voor clubs en de enige die ze zelf kunnen beïnvloeden."

Omdat winst maken voor clubs niet de eerste prioriteit is, maar de plaats op de ranglijst, maken clubs andere afwegingen, stelt Koning. "Clubs investeren in spelers en daarom zondigen ze ook weleens door een extra speler te halen."

"Er is geen beloning (voor bestuurders, red) op prudent voorzichtig gedrag. In het ergste geval draait de clubs verlies en stapt hij (de bestuurder, red.) op. Het afbreukrisico is als voetbalbestuurder vrij beperkt."

Stabieler

Het betaalde voetbal in Nederland kampt met een aantal grote problemen. De inkomsten uit televisierechten zijn gedaald, de lucratieve Champions League raakt verder en verder uit het zicht en de sponsorinkomsten lopen terug.

"Ik heb begrepen dat sommige clubs er tot dertig procent op achteruit zijn gegaan," zegt Henk Hoekstra, tot voor kort financieel directeur bij SC Heerenveen.

"Er komt steeds minder geld uit de CL naar Nederland en achteraf vind ik dat je moet zeggen dat de oprichting van de CL in 1992 een slechte ontwikkeling in gang heeft gezet, want financieel is het er niet stabieler op geworden. We zakken steeds verder weg."

Fikken

Frank Rutten van de Eredivisie CV vindt dat Nederland het nog niet eens zo slecht doet, als hij het vergelijkt met de financiële crisis in de rest van Europa, waar zelfs clubs als Real Mallorca zuchten onder schulden zo groot als 85 miljoen euro.

"Alleen, je hebt daar weinig aan," zegt Rutten. "Als het bij de buren nog harder brandt dan bij jou, dan fikt het bij jou ook gewoon naar beneden hoor. En dat is wat we op dit moment zien."

Lees het volledige verhaal over de financiële situatie in de eredivisie in de nieuwe NUsport die vanaf dinsdag in de winkel ligt.

Bekijk de special over de financiële toestand in de eredivisie