AMSTERDAM - Twaalf Nederlandse profclubs zitten in geldproblemen.  Dat meldt RTL Nieuws maandag. Het gaat zo slecht met de twaalf clubs dat ze onder curatele van de KNVB staan.

In categorie 2, wat inhoudt dat de KNVB verscherpt toezicht houdt op de financiën van de club, zitten nog eens twintig teams. Slechts vier teams, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, FC Volendam en Telstar, zijn gezond.

Opvallend is dat PSV in categorie 2 is ingedeeld. De Eindhovenaren werden lang als een gezonde club beschouwd. Ook Ajax zakte al enige jaren geleden uit de 'gezonde' categorie 3.

Het in geldnood verkerende Feyenoord staat al jaren onder curatele. Met name spelerssalarissen drukken zwaar op de begroting bij de meeste clubs.

Grote problemen

Naast Feyenoord verkeren ook MVV, BV Veendam en RKC Waalwijk, die vorig seizoen bijna failliet gingen, Fortuna Sittard en Roda JC, waar een jaar eerder daar al sprake van was, AGOVV Apeldoorn, Willem II, NEC, RBC Roosendaal, FC Dordrecht en Almere City FC in grote problemen.

Wat ook opvalt is dat FC Twente ingedeeld is in categorie 2 met als kanttekening dat de club wel gezond is. De landskampioen kent aan de spelers geen waarde toe op de balans, waar de andere clubs dat wel doen. RTL meldt dat de KNVB pas woensdag met de lijst naar buiten treedt.

NUsport staat deze week zowel online als in het magazine uitgebreid stil bij de financiële stand van zaken in de eredivisie. Bekijk de special.