ZEIST - De KNVB heeft de scheidsrechters in het betaald voetbal voor komend seizoen de opdracht meegegeven om tempo in de wedstrijden te houden. De voordeelregel moet veelvuldig toegepast worden en vrije trappen mogen indien mogelijk snel worden genomen.

Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse arbitragedag, die altijd aan het begin van het seizoen wordt gehouden.

''Er dient niet te kinderachtig en pietluttig te worden gefloten'', luidt het devies van de KNVB. Het verhinderen van het nemen van vrije trappen door tegenstanders dient dan ook bestraft te worden.

Vrijheid

Internationaal is bepaald dat de vierde official komend seizoen meer vrijheid krijgt om de arbiter te assisteren. Die regel was al tijdens het WK van kracht en stelt de vierde man in staat om de scheidsrechter in moeilijke situaties te helpen.

De vierde official mag zoals bekend geen gebruik maken van videobeelden. Na de controverse op het WK, waar een zuiver doelpunt van Engeland werd afgekeurd, is de assistent-scheidsrechters gevraagd de doellijn goed in de gaten houden.

Het scheidsrechterskorps, dit seizoen aangevoerd door de nieuwe coördinator Dick van Egmond, moet extra letten op de buitenspelregel en grove overtredingen. Bij twijfel of een speler buitenspel staat, mag niet gevlagd worden. Elleboogstoten en tackles met gestrekt been moeten leiden tot een directe rode kaart.

Kaarten

Het vragen om kaarten voor de tegenstander moet strenger worden aangepakt en direct leiden tot geel voor de vrager. Bij strafschoppen hoeft de speler die de overtreding maakt niet altijd geel te krijgen.

De KNVB vraagt bij penalty's attentie voor schwalbes, maar wil een 'heksenjacht' op makers van een fopduik voorkomen.