STUTTGART - De Nederlandse honkballers zijn hun Europese titel kwijt. Oranje verloor zondag de finale van het EK in Duitsland van Italië: 4-8.

Van de vorige acht edities van het EK won Nederland er zeven. In 1997 moesten de Nederlandse honkballers de titel voor het laatst aan 'eeuwige rivaal' Italië laten.

De ploeg van bondscoach Jim Stoeckel had zaterdag in de finalepoule ook al verloren van Italië (11-3). Oranje was echter al zeker van de finale door zeges op Griekenland (10-0) en Zweden (15-0).

Nederland maakte in Stuttgart een voortvarende start. Eugene Kingsale, de eerste slagman, ramde de bal meteen over de hekken.

Initiatief

De Italiaanse pitcher Tiago Da Silva zag vervolgens alle honken vollopen, maar slaagde er met behulp van zijn veldmensen in de schade beperkt te houden. In de gelijkmakende slagbeurt nam Italië het initiatief over door drie punten te maken: 1-3.

Die stand bleef tot de zesde inning op het bord staan. Italië sloeg genadeloos toe toen Leon Boyd op de heuvel Diegomar Markwell had afgelost. Giuseppe Mazzanti en Juan Ramos Gizzi sloegen beiden een homerun, waardoor de 'Squadra Azzurra' uitliep naar 1-5.

Twee innings later sloeg Nederland zich terug in de wedstrijd. Raily Legito, Sidney de Jong en Bryan Engelhardt bereikten de thuisplaat, waardoor de strijd om de Europese titel weer helemaal open lag.

Druk

Italië bleek echter knap bestand tegen de toegenomen Nederlandse druk. De Zuid-Europeanen maakten in de gelijkmakende beurt drie punten en kwamen daarmee op 4-8.

In de laatste inning slaagde Oranje niet meer in zich nog een keer op te richten, waardoor de Europese titel voor de negende keer naar Italië ging. Nederland blijft op twintig titels staan.