MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers leken Australië zondag voor het eerst in elf toernooiwedstrijden weer eens te verslaan.

Het elftal van bondscoach Paul van Ass nam halverwege de tweede helft verrassend een voorsprong van 3-2 tegen de wereldkampioen.

Het duel duurde echter tien minuten te lang voor Oranje, dat in de slotfase volledig kansloos was en liefst vier doelpunten incasseerde tegen de titelverdediger: 3-6.

De openingswedstrijd tegen Spanje had Nederland zaterdag met 5-2 gewonnen, zodat het team van Van Ass na twee duels op een ongebruikelijk doelsaldo staat van acht treffers voor en acht treffers tegen.

Speelwijze

Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat Van Ass, die debuteert op een groot eindtoernooi, zichzelf ten doel heeft gesteld om de speelwijze te veranderen.

Hij wil Nederland het initiatief laten nemen, onder meer door bij balbezit van de tegenstander massaal, en in rap tempo, druk te zetten. De spelers hebben in dat systeem vaak een vrije rol. Het gaat erom dat alle posities bezet zijn.

Risico's

De speelwijze is gewaagd en brengt risico's met zich mee, zeker tegen de beste teams. Van Ass neemt dat voor lief en realiseerde zich dat Oranje tegen Australië op een slechte dag best wel eens tegen een ruime nederlaag kon aanlopen.

De 49-jarige coach, die tot vorig seizoen HGC onder zijn hoede had, neemt dat risico liever dan dat Oranje een 'gecontroleerde' nederlaag lijdt van 2-1 of juist net met die cijfers weet te winnen.

De risicovolle manier van hockeyen leverde zaterdag tegen Spanje al zeven doelpunten op en nu vielen er zelfs negen treffers.

Dwyer

Teun de Nooijer en Rogier Hofman lieten in de eerste vier minuten twee aardige mogelijkheden onbenut. Jamie Dwyer trof direct daarna bij de eerste kans van de Australiërs wel direct doel: 0-1.

Oranje kreeg naarmate de eerste helft vorderde een veldoverwicht. Jongeling Mink van der Weerden kreeg tien minuten voor rust dé kans op de gelijkmaker, maar doelman Nathan Burgers stopte zijn strafbal.

Tweede helft

In de tweede helft kon Oranje het hoge tempo lang volhouden. Na een grote fout van Christopher Ciriello kwam de bal in de 43e minuut precies voor de stick van Hofman: 1-1. De vreugde was van korte duur.

Luke Doerner benutte een strafcorner: 1-2. Nederland bleef de Australiërs onder druk zetten en kreeg daarvoor de beloning.

Van der Weerden

Eerst tekende De Nooijer, na een assist van Robbert Kemperman, de 2-2 aan en even later herstelde Van der Weerden zijn fout van de eerste helft door een strafcorner te benutten: 3-2. Van der Weerden neemt de strafcorners bij afwezigheid van Taeke Taekema.

Een stunt leek nabij, maar de vermoeidheid leek Nederland in de slotfase op te breken. Australië maakte in acht minuten liefst vier doelpunten en breidde zo de ongeslagen reeks tegen Oranje, in wedstrijden op de Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en de Champions Trophy, uit tot elf.