MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers zijn uitstekend begonnen aan het eerste grote toernooi onder leiding van de nieuwe bondscoach Paul van Ass.

In het Duitse Mönchengladbach was Oranje in de strijd om de Champions Trophy met 5-2 te sterk voor Spanje.

De zege kwam overtuigend tot stand. Nederland leidde bij rust al met 4-1 in het Warsteiner Hockeypark. In de oefenwedstrijden die de hockeyers tot dusverre speelden onder leiding van Van Ass waren de prestaties en het veldspel wisselvallig.

Bij de eerste wedstrijd waar het er echt om ging zag het er aan de kant van Oranje in meerdere opzichten goed uit.

Leren

''De spelers leren erg snel'', aldus Van Ass, die begin juni startte als opvolger van de ontslagen Michel van den Heuvel. ''De manier waarop wij speelden stemt me erg tevreden.''

De 49-jarige coach, die tot vorig seizoen de leiding had bij HGC, gaf sinds zijn aanstelling al meerderde keren aan dat hij de speelstijl van Oranje wil veranderen.

Aanpassen aan de tegenstander is er wat hem betreft niet meer bij. Oranje moet initiatief nemen, wie de opponent ook is. Tegen Spanje pakte de speelwijze goed uit.

Hertzberger

Jeroen Hertzberger vervulde in de eerste helft een hoofdrol. Hij maakte de eerste twee doelpunten en gaf de assist bij de vierde goal, een tip-in van aanvoerder Teun de Nooijer.

De derde treffer kwam op naam van Mink van der Weerden, die bij afwezigheid van Taeke Taekema de meeste strafcorners voor zijn rekening neemt.

Taekema is niet de enige wat oudere speler die in Mönchengladbach ontbreekt. De verdediger heeft, net als Geert-Jan Derikx, privéverplichtingen.

Van Ass liet verder de geroutineerde internationals Ronald Brouwer (220 interlands) en Rob Reckers (209) thuis.

De Nooijer

De Nooijer is met zijn 34 jaar de oudste speler in de selectie voor de Champions Trophy, gevolgd door de 29-jarige Marcel Balkestein. Alle andere spelers zijn niet ouder dan 27.

Van Ass kan daardoor bouwen aan een team met spelers waar hij nog lange tijd de beschikking over heeft.

Spannend

Aan het begin van de tweede helft leek het nog even spannend te worden, toen Spanje via David Alegre snel scoorde: 4-2. Oranje sloeg even later hard toe. Rogier Hofman kreeg veel ruimte en passeerde de doelman: 5-2.

''De tweede helft hadden we het wat moeilijker, maar de eerste helft ging uitstekend'', vond De Nooijer. ''We moeten ervoor zorgen dat alle posities bezet zijn'', zo omschreef de aanvoerder de nieuwe, 'vrije' spelopvatting.

''De positie die het dichtst bij je in de buurt is, moet je innemen. Iedereen moet multifunctioneel zijn.''

Australië

Nederland treft zondag Australië. De titelverdediger liet Nieuw-Zeeland zaterdag met 9-1 kansloos. ''De wedstrijd tegen Australië wordt een test, voor ons allemaal'', keek Van Ass vooruit.

''We kunnen best op een 'gecontroleerde' manier spelen zodat we met 2-1 verliezen of net met 2-1 winnen, maar dat wil ik niet. Ook tegen Australië moeten we het op deze manier doen. Misschien krijgen we wel een pak slaag. Dit is alvast een stap, ik ben er blij mee.''