AMSTERDAM - Tussen de twee Champions League-ontmoetingen met PAOK Saloniki in neemt Ajax het zaterdag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal op tegen landskampioen FC Twente. Trainer Martin Jol ziet die wedstrijd als een 'tussenrapport' voor zijn ploeg.

''Het gaat om de Champions League en de competitie. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is daar denk ik een goede test voor'', aldus Jol.

Ajax kan de miljoenen uit de Champions League meer dan goed gebruiken. De ploeg van Jol kwam woensdag voor eigen publiek echter niet verder dan 1-1 tegen PAOK en moet woensdag tijdens de return in Thessaloniki dus vol aan de bak.

De wedstrijd tegen Twente lijkt daardoor slechts een 'tussendoortje' voor de Amsterdammers, maar die stappen volgens Jol voldoende gemotiveerd het veld op.

''We hebben veel jonge jongens in de selectie, die hebben nog niet zo veel gewonnen. De Johan Cruijff Schaal is toch een prijs. In dat opzicht kan het best een leuke wedstrijd worden.''

Eredivisie

Ajax eindigde afgelopen seizoen in de eredivisie als tweede, op één punt van FC Twente. De Amsterdammers wonnen wel de KNVB-beker. ''Zaterdag zullen we merken hoe we er ten opzichte van Twente voor staan'', aldus middenvelder Siem de Jong.

''We moeten met Ajax laten zien dat we dit jaar beter zijn dan Twente. Hopelijk doen we dat. En dan het liefst in de competitie.''

Aanwinst Mounir El Hamdaoui kan zaterdag zijn debuut maken voor Ajax. Jol heeft de Marokkaanse spits, overgekomen van AZ, opgenomen in zijn selectie voor de confrontatie met de Tukkers. De Hagenaar riep in totaal twintig spelers op, van wie er nog twee moeten afvallen.

Janko

Marc Janko moet zijn officiële debuut voor FC Twente mogelijk een week uitstellen. De Oostenrijkse spits, overgekomen van Red Bull Salzburg, heeft een lichte heupblessure en is daardoor een twijfelgeval voor de wedstrijd.

Trainer Michel Preud'homme heeft verder een fitte selectie tot zijn beschikking.

Doelman Sander Boschker ontbreekt nog bij de Tukkers. De 39-jarige Tukker heeft rust gekregen na het WK. De Bulgaar Nikolai Michailov neemt normaal gesproken zaterdag plaats onder de lat bij FC Twente. Preud'homme nam vrijdag afscheid van rechtsback Ronnie Stam, die overstapt naar Wigan Athletic.

Serieus

De landskampioen neemt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal bijzonder serieus. De club uit Enschede won de traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen nog nooit.

''Daarom willen we deze trofee binnenhalen'', aldus Preud'homme, die in de Arena officieel zijn debuut maakt bij de Tukkers. ''Na de titel van vorig seizoen heeft de groep nog steeds honger'', aldus de Belg, die Steve McClaren heeft opgevolgd.