AMSTERDAM - Wielrenner Davide Rebellin is zijn zilveren olympische medaille definitief kwijt. De Italiaan, die in 2008 in Beijing als tweede over de streep kwam, moest die plak inleveren nadat hij op de verboden bloeddoping cera was betrapt.

De 39-jarige Rebellin verloor vrijdag een beroep bij sportarbitragehof CAS. Dat verwierp zijn argument dat de tests niet aan internationale standaarden voldeden.

Rebellin werd in april 2009 betrapt, acht maanden na de Spelen. Toen hertestte het internationaal olympisch comité IOC een aantal bloedstalen op cera.

De Italiaan ontkende dopinggebruik, maar volgens het CAS had het IOC alle reden om hem zijn medaille af te pakken.

Rebellin wordt nu waarschijnlijk ook door de UCI geschorst. Zijn resultaten van na de Spelen kunnen dan ook worden geschrapt.

Ontslagen

Rebellin werd door zijn ploeg Diquigiovanni ontslagen en door het Italiaans olympisch comité Coni al geschorst. Ook moest hij zijn bonus van 75 duizend euro voor een zilveren plak terugbetalen.

Nu de diskwalificatie eindelijk is bekrachtigd kan het IOC de zilveren plak doorschuiven naar de Zwitser Fabian Cancellara. Nummer vier Alexander Kolobnev uit Rusland schuift nu op naar het brons. De Spanjaard Samuel Sanchez won het goud.