MOSKOU - De ploegleiding van Astana overhandelt met de Russische wielrenner Denis Mentsjov over een contract. Dat meldde vrijdag een hoge official van de Kazachstaanse wielerfederatie.

Astana raakt na dit seizoen zijn Spaanse kopman en tourwinnaar Alberto Contador kwijt.

Mentsjov is nu nog in dienst van de Rabobank. Hij eindigde in de Ronde van Frankrijk op de derde plaats achter Contador en Andy Schleck.

Tijdens de Tour werd al min of meer duidelijk dat de Rus de Nederlandse wielerploeg wil verlaten.

Contador

Contador maakte deze week bekend dat hij vertrekt bij Astana, maar de Kazachstaanse formatie is daar nog niet helemaal zeker van. Hij heeft een nieuwe aanbieding liggen.

''We zijn een beetje boos. Vijf maanden geleden hebben we Contador een nieuw contract aangeboden en nog steeds heeft hij niet geantwoord'', zei Valentin Rejert van de Kazachstaanse wielerbond.

Kandidaten

''We kunnen niet eeuwig blijven wachten en willen volgende week duidelijkheid van hem. De ploeg kan uiteraard niet zonder renners, dus zijn we al aan het praten met kandidaten. Mentsjov is een van hen'', aldus Rejert.

Mentsjov

Mentsjov zal namens de Rabobank deelnemen aan de Vuelta a España. De komende tijd komt Mentsjov niet in actie; zo laat hij de Clasica San Sebastian van zaterdag schieten. In 2005 en 2007 was de Rus de sterkste in de Vuelta.

 “Denis is nu bij zijn familie in Rusland en keert na het weekend weer terug in Pamplona. Dan start de voorbereiding op de Vuelta”, aldus technisch directeur Erik Breukink op de website van Rabobank.

De Ronde van Spanje begint op zaterdag 28 augustus met een ploegentijdrit in Sevilla.

Gesink 

Door de absentie van Mentsjov is Robert Gesink zaterdag het speerpunt van Rabobank in de Clasica San Sebastian.

Laurens ten Dam, Mauricio Ardila, Juan Garate, Steven Kruijswijk, Sebastian Langeveld en Grischa Niermann staan de 24-jarige Achterhoeker bij in de klassieker in Baskenland. Wegens tijdgebrek is er geen vervanger aangewezen voor de zieke Nick Nuyens.