AMSTERDAM - Zondag rijden de heren Formule 1-coureurs de Grand Prix van Hongarije. De race vindt plaats op het enige echte Mickey Mouse-baantje dat de kalender rijk is. De Hungaroring is geen bijzonder circuit. Dat maakt de baan bij Boedapest misschien juist wél speciaal.

Eigenlijk valt de Hungaroring te zien als een stratencircuit zonder gebouwen langs de baan.

Het tracé kronkelt door de heuvels nabij de Hongaarse hoofdstad en heeft geen Eau Rouge, geen Parabolica, geen Maggots en Becketts, maar wel andere bochten, véél bochten. Zestien in totaal.

Het 4.381 meter lange stuk asfalt staat al sinds 1986 onafgebroken op de kalender. De Hongaarse Grand Prix overleefde, waar Bernie Ecclestone afscheid nam van bijvoorbeeld de Franse GP en de race op het circuit van Imola.

Sterke punten zijn de relatief goedkope entreeprijzen en de ligging in een soort dal, waardoor de toeschouwers grote delen van de baan kunnen zien. Hongarije is traditioneel een van de best bezochte Europese races, die vooral populair is bij Finse en Poolse racefans.

Teamorders

De berichtgeving wordt tot dusver nog beheerst door de meningencarrousel rond de teamorders van Ferrari. Wansmakelijk of niet, de Italiaanse renstal toonde in Hockenheim aan dat men in Maranello de juiste ontwikkelingsweg is ingeslagen. De Scuderia doet weer mee.

Dat is slecht nieuws voor McLaren. Hoewel Lewis Hamilton en Jenson Button de WK-stand aanvoeren begint de onrust bij de Britse formatie toe te nemen. Red Bull lijkt op de Hungaroring favoriet voor de zege en ook Ferrari heeft de zaakjes momenteel beter voor elkaar.

Afgaande op de verhoudingen in Monaco (wat toch min of meer een vergelijkbare baan is) kan zelfs Renault sterk voor de dag komen. Het lijkt erop dat Hamilton en Button even op de tanden moeten bijten om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen.

Zorgenkindje

Red Bull prijst Ferrari voor wat er gebeurde in Duitsland. De aandacht is nu even niet op het gerommel binnen het eigen team gericht. Ondertussen zal de technische afdeling de betrouwbaarheid van de RB6 nog eens onder de loep moeten nemen. Op Hockenheim was het dit keer Mark Webber die met problemen kampte.

Naast de onenigheid tussen de Australiër en zijn teammaat Sebastian Vettel is dat het tweede zorgenkindje voor teambaas Christian Horner.

Kans op regen

Het komt niet vaak voor tijdens de Hongaarse GP, maar er is komend weekeinde een serieuze kans op regen. De bemoeienissen van Pluvius vinden naar verluidt vooral op vrijdag en zaterdag plaats. Op 'raceday' wordt vooralsnog droog weer verwacht.

Zondagmiddag om 14.00 uur gaan de coureurs richting de eerste bocht voor zeventig rondjes Grand Prix van Hongarije. Dit is de laatste race voor een vier weken durende zomervakantie.