BARCELONA - Eelco Sintnicolaas heeft de Nederlandse atletiekploeg bij de Europese kampioenschappen in Barcelona de eerste medaille bezorgd.

De pas 23-jarige tienkamper veroverde donderdagavond zilver. Hij behaalde over de tien onderdelen 8436 punten. Daarmee bleef hij net onder het Nederlands record, dat al sinds mei 1988 met 8447 punten op naam van Robert de Wit staat.

De medaille van Sintnicolaas is bijzonder in de Nederlandse atletiekhistorie. Nooit eerder won een meerkamper een medaille op een EK, WK of Olympische Spelen.

De Europese titel ging naar de Fransman Romain Barras. Brons was voor De Wit-Rus Andrei Krautsjanka met 8370. Ingmar Vos eindigde als elfde met 7981 punten.

Sintnicolaas, vorig jaar Europees kampioen onder 23 jaar, kwam op de afsluitende 1500 meter met 4.30,31 bijna twee seconden te kort om de nieuwe Nederlandse recordhouder te worden. Het had daarvoor op het slotonderdeel 4.28,41 moeten zijn.

Okken

Arnoud Okken heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de 800 meter.De Nederlander liep in de eerste halve finale in Barcelona naar de derde plaats (1.48,25). De eerste drie en twee tijdsnelste verliezers kwalificeren zich voor de eindstrijd op zaterdag.

Okken nam zelf het initiatief na de eerste 400 meter. Op 200 meter van de streep liep hij weg bij zijn concurrenten.

Op het laatste rechte stuk moest hij die gedurfde actie bijna bekopen. De Spanjaard Kevin Lopez en de Pool Marcin Lewandowski passeerden de Nederlander. Okken hield de Tsjech Jakub Holusa maar net achter zich.

Vijfde keer

Okken meldt zich zaterdag voor de vijfde keer in zijn carrière in de finale van de 800 meter van een internationaal titeltoernooi bij de senioren.

Eentje won hij er, in 2007 toen hij in Birmingham naar de titel liep. In Barcelona nam hij donderdag net als een dag eerder vroeg het initiatief.

''Met nog 40 meter te gaan hoorde ik nog niemand. Ik dacht dat ik er was. Dat heeft me bijna de kop gekost'', zei de 28-jarige atleet. ''In de finale ga ik niet op kop lopen. Dan pakken ze me.''

München

Okken veroverde zijn eerste finaleplaats acht jaar geleden op de EK in München, waar hij in de buitenlucht naar de vijfde plaats liep.

''Toen dacht ik dat ik een medaille ging pakken'', zo keek hij donderdag terug. ''Ik ben inmiddels qua persoonlijkheid wel wat veranderd. Ik denk niet meer in termen van prestaties halen. Ik moet gewoon scherp en ontspannen zijn. De felheid die ik destijds al had, moet ik nu in de race oproepen.''

Van der Westen

Marcel van der Westen plaatste zich heel gemakkelijk voor de halve finale van de 110 meter horden. Hij liep in zijn serie naar de tweede plaats in 13,58, zijn beste seizoentijd.

Gregory Sedoc, sinds 2002 op alle internationale titeltoernooien aanwezig, kreeg tijdens zijn race last van een oude hamstringblessure en werd uitgeschakeld met 13,95 seconden. Hij besloot direct een punt achter zijn seizoen te zetten.