UTRECHT - FC Utrecht heeft donderdag een voorzichtige stap richting de laatste kwalificatieronde voor de Europa League gezet.

De ploeg van trainer Ton du Chatinier won voor eigen publiek de eerste ontmoeting met FC Luzern met 1-0. Dries Mertens, de uitblinker bij de thuisclub, maakte in de 35e minuut het enige doelpunt. Volgende week donderdag is de return in Zwitserland.

FC Utrecht had in de vorige ronde afgerekend met KF Tirana uit Albanië (4-0, 1-1). In Luzern trof FC Utrecht een tegenstander van een ander kaliber.

De huidige nummer twee van de Zwitserse competitie trad in De Galgenwaard aan met gelouterde internationals als Hakan Yakin en Daniel Gygax. Thomas Prager, een Oostenrijks international die enkele jaren voor sc Heerenveen speelde, begon op de bank.

Betere indruk

Hoewel Utrecht in tegenstelling tot Luzern nog aan de competitie moet beginnen, maakte de eredivisionist een betere indruk dan de Zwitsers. FC Utrecht liet de bal makkelijk rondgaan, creëerde aardig wat kansen en hield achterin lange tijd redelijk eenvoudig stand.

Vooral Mertens bezorgde de defensie van Luzern veel problemen. De Zwitsers konden de creatieve Belg alleen met harde overtredingen afstoppen. Dusan Veskovac ontsnapte na bijna een uur spelen aan rood toen hij zijn elleboog in het gezicht van Mertens plantte.

Zege

Het was ook niet verwonderlijk dat uitgerekend Mertens de Utrechters aan de zege hielp. De vleugelspits werd in de 35e minuut op maat bediend door Mihai Nesu, kapte zijn bewaker Benjamin Kibebe uit en schoot de bal beheerst achter de Zwitserse doelman David Zibung: 1-0.

FC Utrecht kreeg voor rust ook nog kansen via Michael Silberbauer en Ricky van Wolfswinkel, die verrassend is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Oekraïne. Zij stuitten echter op Zibung.

Niveau

De thuisclub haalde na rust niet meer het niveau van de eerste helft. Luzern drong wat meer aan, maar tot grote kansen leidde dat niet. Khalid Sinouh, de vervanger van international Michel Vorm, hoefde nauwelijks in actie te komen.

FC Utrecht kreeg nog twee kansen de voorsprong uit te breiden, maar die waren niet aan Alje Schut en Jacob Mulenga besteed.