AMSTERDAM - De Ronde van Italië begint in 2011 met een ploegentijdrit over 22 kilometer in de straten van Turijn. Twee jaar geleden begon de Giro ook al met een ploegentijdrit, destijds in de straten van Venetië.

De organisatie van de ronde maakte donderdag bekend dat ervoor de Noord-Italiaanse stad gekozen is vanwege het 150-jarige jubileum van de Italiaanse eenwording. In 1861 werd Turijn daarbij als hoofdstad uitgeroepen.

Met het oog op het jubileumjaar is de huidige Italiaanse hoofdstad, Rome, aangewezen als aankomstplaats van de slotetappe, meldt Cycling Weekly.

Voor de editie van 2012 heeft Giro-baas Angelo Zomegnan flinke ambities. Het moet de eerste grote ronde worden die buiten het Europese continent van start gaat. Daarvoorj kijken de Italianen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

"Wij weten voor oktober of dat haalbaar is", liet Zomegnan in mei al weten. "Wij zijn daarnaast ook geïnteresseerd om de ronde dat jaar in het olympische Londen te laten starten." De Engelse hoofdstad organiseerde in 2007 al de Tourstart.