AMSTERDAM - Thomas Dekker geeft toe dat hij over een langere periode gebruik heeft gemaakt van het verboden middel epo. De Nederlandse wielrenner beweerde tot nog toe dat hij slechts eenmaal gebruik had gemaakt van de doping.

"Het was niet eenmalig, het betrof een langere periode", verklaart de voor twee jaar geschorste renner aan Cyclingnews.

Dekker testte bij een controle in 2007 positief, hoewel verbeterde dopingcontroles pas in 2009 het gebruik van het verboden middel aan het daglicht brachten.

Onoverwinnelijk

De voormalige Rabo-renner sprak in eerste instantie van een 'heksenjacht' op zijn persoon. Tot ergernis van veel wielerliefhebbers gaf Dekker pas bij de uitslag van de contra-expertise zijn misstap toe.

"Ik voelde mij onoverwinnelijk", blikt de Nederlander in het interview terug op die periode. "Op zo'n moment realiseer je niet wat je aan het doen bent. Je leeft in een zeepbel. Ik was ontzettend stom bezig. Als ik nu teruglees wat ik in de pers gezegd heb, kan ik het niet geloven."

Openheid

Dekker heeft overigens niet de behoefte om, zoals de Brit David Millar, volledige openheid van zaken te geven en duidelijk te maken tijdens welke races hij gebruikmaakte van doping.

"Heeft men daar echt behoefte aan? Ik beken dat ik doping heb gebruikt, maar ik treed niet in details. Ik weet wat ik wel en niet gedaan heb en ik weet dat ik die wedstrijden eerlijk gewonnen heb", doelt Dekker op zijn overwinningen in de Ronde van Romandië (2007) en de Tirreno Adriatico (2006).

Excuses

De breuk met de Rabo-wielerploeg verliep in de zomer van 2008 moeizaam. Twee jaar later biedt Dekker, die de ploegleiding destijds beschreef als mensen die niet thuis waren in de wielersport, zijn excuses aan zijn voormalige werkgever aan.

"Ik weet nu dat mijn oordeel over die mensen niet correct was. Dat kwam omdat ik in mijn eigen bubbel leefde. Ik zat er ongelofelijk naast."

Liefde

Dekker, die tot 1 juli 2011 geschorst is, kijkt uit naar zijn terugkeer in de sportwereld. "Ik wil terugkomen en ik denk dat ik weer wedstrijden kan winnen."

Om dat doel te bereiken is de Nederlander vertrokken uit Italië en in België neergestreken. Daar werkt hij samen met trainer Peter Pieters. "Ik zit weer in een zwaar trainingsprogramma en heb professioneel management in de arm genomen om mij te helpen bij mijn terugkeer in het peloton."

Hij realiseert zich wel dat het moeilijk zal worden om een ploeg te vinden. "Ik was jong en dom, maar ik hoop dat ik in een goede ploeg terecht kan komen. Ik hou van wielrennen en wil dat laten zien wanneer ik terugkom."