AMSTERDAM - De spelers van Noord-Korea hebben na terugkomst van het WK in Zuid-Afrika een tuchtiging ondergaan. De reprimande vond plaats omdat de Koreanen alle drie de wedstrijden op de mondiale eindronde verloren.

De spelers werden samen met bondscoach Kim Jong Hun op 2 juli gesommeerd bijeen te komen in het Volkspaleis van Cultuur, meldt het door de Verenigde Staten gefinancierde Radio Free Asia. De groep werd zes uur lang achter gesloten deuren verhoord.

Aan de tuchtiging namen meer dan vierhonderd mensen deel waaronder regeringsvertegenwoordigers, andere Noord-Koreaanse topsporters en studenten. De spelersgroep werd vervolgens blootgesteld aan "harde, ideologische kritiek."

Het radiostation meldt verder dat de bondscoach beschuldigd is van landverraad en mogelijk te werk is gesteld in een strafkamp in de hoofdstad Pyongyang.

Bevestiging

Persbureau AP probeerde de berichtgeving via verschillende kanalen bevestigd te krijgen. Zowel de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst als private groepen die de situatie in Noord-Korea monitoren, konden het bericht echter niet onderschrijven.

De door de overheid volledig gecontroleerde Noord-Koreaanse media hebben geen melding van het incident gemaakt.

Noord-Korea kwam op de mondiale eindronde in Zuid-Afrika in actie in de 'groep des doods'. De Aziaten verloren opeenvolgend van Brazilië (2-1), Portugal (7-0) en Ivoorkust (3-0).