BARCELONA - Hilda Kibet heeft de Nederlandse atletiekploeg woensdag in Barcelona net niet aan de eerste medaille bij de Europese kampioenschappen kunnen helpen.

De geboren Keniaanse, al sinds oktober 2007 voor Nederland actief, liep op de 10.000 meter naar de vierde plaats.

De Europese titel ging naar de Turkse Elvan Abeylegesse, die won in 31 minuten en 10,23 seconden.

Zilver was voor de Russin Inga Abitova (31.22,83), het brons belandde bij de Portugese Jessica Augusto (31.25,77). Kibet noteerde als nummer vier 31.36,90.

Aardige status

Kibet behoorde binnen de grote Nederlandse ploeg tot een serieuze medaillekandidate. De partner van marathonloper Hugo van den Broek heeft op de weg en in het veld al een aardige status opgebouwd, maar de op de baan heeft ze nog veel te bewijzen.

Ze bereidde zich langdurig op hoogte in haar geboorteland voor. ''Ik ben dus niet blij'', zei ze woensdagavond na haar race in de hitte van Catalonië.

Slotfase

Kibet moest halverwege de race vooraan twee Turkse en twee Portugese loopsters laten gaan. Ze hield haar eigen tempo aan en kreeg in de slotfase nog uitzicht op de gewenste medaille. De Russiche Abitova zette echter een versnelling in die de geboren Afrikaanse niet kon volgen.

Abitova reikte nog naar zilver door de Portugese Augusto te achterhalen. Dat lukte Kibet niet meer. ''Ik heb tactisch goed gelopen, maar de laatste vier ronden gingen gewoon te snel'', stelde Kibet vast.

Stiekem

De Europese crosskampioene van 2008 had stiekem aan brons gedacht. ''Tot acht kilometer ging het ook goed. Het was heet'', stamelde ze na afloop. Voor een deel van het deelnemersveld was de martelgang in de hitte ook te veel.

Vijf loopsters haalden de streep niet. ''Het was ook heel zwaar.'' Kibet loopt amper baanwedstrijden. ''Toch vind ik het leuk. Dit kampioenschap is weer een goede ervaring.'' In het najaar kiest ze weer voor de haar vertrouwde weg.