DEN HAAG - In Vesting Zuiderpark heeft Ajax zich vlot langs ADO Den Haag gewerkt. Met 4-1 vergrootte de koploper van de eredivisie de voorsprong op AZ tot drie en op PSV tot vier punten. "We hebben het goed uitgespeeld", vond de winnende coach Ronald Koeman.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De elfde exersitie in de competitie - met Litmanen op de basisplaats van de geschorste Van der Vaart - had de zwaarte van een veredeld oefenduel kunnen hebben, ware het niet dat de favoriet een beetje blunderde. Eerst door een grote fout in de defensie waardoor de thuisclub op voorsprong kon komen.

Daarna in de tweede helft toen verdediger Heitinga door zijn tweede gele kaart voortijdig het veld verliet.

Politiemacht

In Den Haag was een enorme politiemacht op de been om rellen en incidenten in te dammen of te voorkomen. Het Zuiderpark veranderde in een moeilijk te bereiken vesting. Het Ajax-team dacht 35 minuten te reizen, maar was een uur en tien minuten onderweg.

Spreekkoren

Wat niet kon worden voorkomen waren de kwetsende spreekkoren. ADO bedacht vooraf een ludieke actie met gratis toetertjes om de laagbijdegrondse scheldpartijen te overstemmen. Een faliekante mislukking.

De 22 spelers kon niets worden verweten. Zij maakten er een aardig kijkspel van, ondanks het schrijnende krachts- en kwaliteitsverschil. Ajax begon sterk. Ibrahimovic toverde met subtiele tikjes en hakjes, kreeg alleen de bal niet in het net wanneer hij in scoringspositie kwam. Op links dartelde Mitea langs de lijn en draaide zijn dekker Rijaard dol.

ADO

Goed voor het duel was de openingstreffer door ADO. Nadat de gereputeerde tegenstander een drietal kansen had laten liggen, scoorde de thuisclub bij de eerste gelegenheid. Van der Gun zette voor. Het centrum van Ajax tastte totaal mis, waarna de vrijgelaten Stroeve met een hard schot Lobont kansloos liet, 1-0 in de 17e minuut.

Hoe zou Ajax, fysiek en psychisch vermoeid terug uit Vigo na verlies bij Celta in de Champions League, deze tik verwerken? Rustig. Het antwoord kwam snel. In de 32e minuut kopte Heitinga uit een corner van Sneijder de gelijkmaker in. Een opsteker voor de Alphenaar die zo lang geblesseerd was. Trainer Koeman beloofde hem een kans in het centrum van de verdediging. Heitinga kreeg voor rust al geel na een overtreding tegen Van der Gun.

Met 1-1 bij rust was nog alles mogelijk voor de underdog. Voor echter de eerste aanval was opgezet, haalde Ajax de lading van het duel. Anderhalve minuut na de hervatting showde Sneijder zijn prachtige traptechniek voor de tweede treffer van de lijstaanvoerder. "De doodsteek van de wedstrijd", oordeelde coach Rinus Israel van ADO.

Koeman

Zijn ploeg kon zelfs niets meer uitrichten toen Ajax met tien man kwam te spelen. Heitinga liet invaller Hofstede ontsnappen en compenseerde te grof. De uitstekende scheidsrechter Vink stuurde hem weg. Koeman vond de rode kaart sneu voor Heitinga. "Een beetje zwaar gestraft, maar hij heeft het ook aan zichzelf te wijten", voegde hij toe.

Met een man minder bleef Ajax het spelbeeld bepalen. Ibrahimovic tikte twee minuten na het verdwijnen van Heitinga 1-3 in uit een vrije trap van Sneijder en invaller Sikora mocht in de 80e minuut -4 maken. Daarna werd het stil in Vesting Zuiderpark.