ZEIST - Bert van Marwijk van het Nederlands elftal doet in augustus bij de vriendschappelijke wedstrijd tegen Oekraïne geen beroep op zijn vaste internationals.

Van de spelers die deel uitmaakten van de WK-selectie gaat alleen Michel Vorm mee, zo maakte de bondscoach van het Nederlands voetbalelftal woensdag bekend. Alle anderen krijgen rust.

Roy Beerens, Jeffrey Bruma, Siem de Jong, Erik Pieters, Ronnie Stam en Ricky van Wolfswinkel zijn voor het eerst geselecteerd voor Oranje.

Jeremain Lens maakte wel deel uit van de voorlopige WK-groep, maar behoorde tot de afvallers en speelde ook nog geen interland.

Veel te vroeg

''Door ons lange verblijf in Zuid-Afrika komt de interland tegen Oekraïne voor de WK-gangers veel te vroeg'', aldus Van Marwijk.

''Zij zijn of nog met vakantie, of pas net weer aan de slag bij hun club. Ik wil hen op dit moment absoluut niet onnodig extra belasten.''

Voorkeur

Met de voetbalbond van Oekraïne is gekeken in hoeverre het treffen op een ander moment zou kunnen worden gespeeld.

De organisator van het Europees kampioenschap in 2012 gaf er met het oog op zijn oefenprogramma echter de voorkeur aan de interland op 11 augustus te laten staan.

Begrip

''Als bondscoach heb ik hier begrip voor'', aldus van Marwijk.

''Onze tegenstander is ervan op de hoogte dat wij met een relatief jonge groep komen. Voor mij is het een uitgelezen mogelijkheid deze talentvolle spelers met het oog op de kwalificatieduels voor het EK een paar dagen onder mijn hoede te hebben. Uiteraard is dit in goed overleg gegaan met mijn Jong Oranje-collega Cor Pot.'' Jong Oranje speelt dezelfde dag namelijk een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Liechtenstein.

Selectie

De selectie van Oranje bestaat uit: Doel: Michel Vorm (FC Utrecht), Piet Velthuizen (Vitesse); Verdediging: Ronnie Stam (FC Twente), Vurnon Anita (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Glenn Loovens (Celtic), Erik Pieters (PSV), Ron Vlaar (Feyenoord); Middenveld: Otman Bakkal (PSV), Wout Brama (FC Twente), Urby Emanuelson (Ajax), Orlando Engelaar (PSV), Theo Janssen (FC Twente), David Mendes da Silva (Red Bull Salzburg); Aanval: Roy Beerens (sc Heerenveen), Siem de Jong (Ajax), Jeremain Lens (PSV), Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht).