MADRID - Deportivo la Coruna heeft, mede door verrassend verlies van Valencia en Real Madrid, via een curieuze overwinning van 2-1 op Real Sociedad de leiding genomen in de Spaanse voetbalcompetitie. De zege was opvallend, aangezien geen enkele speler van Deportivo scoorde.

De twee doelpunten voor de ploeg kwamen namelijk van verdediger Igor Jauregui, die in de laatste twintig minuten zijn eigen doelman tweemaal passeerde. Die keeper, de Nederlander Westerveld, moest in de 72e minuut voor het eerst een doelpunt incasseren. Jauregui tikte een voorzet onhandig in eigen doel. Twee minuten voor tijd wist hij Westerveld opnieuw te verrassen, maar zelf had hij ook niet in de gaten dat hij de kopbal van invaller Pandiani met zijn rug tot doelpunt promoveerde. Zo maakte Jauregui ongewild de openingstreffer van Nihat ongedaan.

Real onderuit

Opmerkelijk was ook de nederlaag van medekoploper Real Madrid bij Sevilla. Die was desastreus. Bij rust stond de thuisclub al met -0 voor. De eerste drie treffers vielen binnen een kwartier. Ivan Helguera opende de score, in eigen doel. Dario Silva en Dani Alves zorgden even later voor de voortijdige beslissing.

Pas na rust gingen ook de Madrilenen meedoen. De eretreffer van Ronaldo was absoluut geen troost in dit uitermate onvriendelijk duel. De scheidsrechter versleet zijn gele kaart. Hij haalde die, bijna keurig verdeeld over beide teams, dertien maal uit de zak. Dario Silva (Sevilla) en Guti (Real) kregen er ieder twee.

Valencia

Valencia ging voor eigen publiek onderuit tegen Racing Santander: 1-2. Bodipo maakte het eerste en het winnende doelpunt voor de bezoekers. Ruben Baraja scoorde tussendoor tegen. Deportivo, dat woensdag in de Champions League nog met 8-3 werd vernederd door Monaco, heeft nu 25 punten uit 11 duels. Valencia en Real Madrid hebben twee punten minder.

Barcelona

Barcelona boekte weer eens een thuiszege en is nu vierde in de rangschikking. De formatie van trainer Rijkaard kende wel een moeilijke avond tegen Real Betis. Patrick Kluivert, weer in de basis, deed in Nou Camp aan klantenbinding door Barça in de 42e minuut op voorsprong te zetten. In de tweede helft kwamen de gasten op gelijke hoogte dankzij Fernando. In de 63e minuut moest Ito met rood van het veld en kreeg Barcelona ook een persooneel overwicht. Zeven minuten voor het einde hield Rafael Marquez de drie punten in Barcelona.

Celta de Vigo

Celta de Vigo, dat dinsdag nog van Ajax won in de Champions League, kwam zaterdag niet tot winst. In de uitwedstrijd bij Real Zaragoza bleef de ploeg steken op 1-1. Die stand was door goals van Ignacio (Celta) en Ponzio al na negen minuten bereikt.