ZEIST - Zeven clubs uit het betaalde voetbal zullen het seizoen 2010/2011 met een negatief puntenaantal beginnen.

De licentiecommissie van de KNVB heeft zes eerstedivisieclubs en eredivisionist NAC bestraft voor uiteenlopende overtredingen.

NAC maakte maandag zelf al bekend dat de club één strafpunt kreeg opgelegd. MVV moet liefst zeven punten inleveren, AGOVV zes.

Almere City FC en Veendam raken drie punten kwijt, Fortuna Sittard werden twee punten ontnomen, FC Dordrecht begint de competitie op -1. Hoger beroep is in al deze gevallen niet meer mogelijk, liet de KNVB woensdag weten.

Licentiereglement

MVV kreeg drie strafpunten op basis van het zogenoemde licentiereglement. De Limburgers hielden zich volgens de licentiecommissie voor de tweede maal niet aan de afspraken over het plan van aanpak om financieel weer gezond te worden.

MVV diende de begroting niet bijtijds in. Verder legde de KNVB MVV één strafpunt op, omdat de club niet aan de premieplicht voor het spelersfonds (CFK) voldeed. De laatste drie strafpunten krijgt MVV, omdat de club de betalingsverplichtingen aan werknemers niet op tijd nakwam.

AGOVV betaalde in vijf gevallen andere clubs uit het betaalde voetbal de verschuldigde huursommen voor spelers niet op tijd. Dat leverde vijf minpunten op. Het zesde strafpunt krijgt AGOVV opgelegd, omdat de club uit Apeldoorn betalingsachterstanden niet bijtijds meldde.

Afspraken

Almere City FC, dat voorheen FC Omniworld heette, wordt om dezelfde reden als MVV bestraft. Ook de club uit Almere hield zich voor een tweede keer niet aan de afspraken in het plan van aanpak.

Veendam voldeed tot twee keer toe niet aan de premieplicht voor het spelersfonds. En ook Veendam betaalde de huursommen voor spelers aan andere clubs één keer niet op tijd.

Dat is ook de reden voor de straf voor Fortuna Sittard en Dordrecht. Fortuna ging daarmee twee keer in de fout, Dordrecht éénmaal.

Zuur

''Dit is heel zuur'', zei Paul Rinkens, de beoogde nieuwe voorzitter van MVV. ''Het vorige bestuur van MVV heeft zich niet aan de afspraken gehouden. De feiten zijn zoals ze zijn.'' Inmiddels is MVV gered.

De club trof onlangs een regeling met 96 procent van de schuldeisers en maakte een doorstart. Dat was te laat om een puntenstraf te voorkomen. ''We hebben een nieuw businessplan opgesteld, alleen hebben we niet gewerkt volgens de regels van de KNVB.''