CORDENONS - Robin Haase heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in de Italiaanse plaats Cordenons. Na een 1-1 stand in sets werd zijn Oostenrijkse opponent Daniel Koellerer gediskwalificeerd.

Haase had de eerste set gewonnen met 6-1, maar verloor het tweede bedrijf met 6-7 (3). Koellerer werd vervolgens door de umpire bestraft voor 'coaching'.

De speler zou tijdens een toiletpauze instructies hebben ontvangen van zijn coach. Dat is verboden in het tennis.

Woedeaanval

Omdat de Oostenrijker eerder al gewaarschuwd was door de scheidsrechter wegens het breken van een aantal rackets tijdens een woedeaanval, besloot de leidsman de tennisser uit de wedstrijd te gooien.

Koellerer ontstak daarop wederom in een woedebui, maar verliet even later onder applaus van het publiek de baan. Op zijn eigen website laat de Oostenrijker weten geen begrip te hebben voor het optreden van de umpire.

Telefoon

"Toen ik naar het toilet ging merkte ik dat iemand op de wc naast mij in het Duits telefoneerde. Ik vroeg: 'Max?'. Mijn coach antwoordde ja. Ik vroeg hem met wie hij belde, maar kreeg geen antwoord. Vervolgens werd mij medegedeeld dat ik gediskwalificeerd was. Onbegrijpelijk!"

Het is niet de eerste keer dat Koellerer in opspraak komt. Eerder dit jaar werd hij door de Braziliaan Silva beschuldigd van racisme. Hij zou hem 'aap' genoemd hebben en hem gevraagd terug te keren naar de jungle. Tijdens een competitiewedstrijd in Oostenrijk werd hij al eens door landgenoot Stefan Koubek bij de keel gegrepen.

Haase

Haase speelt nu in de tweede ronde tegen de Duitser Mischa Zverev die afrekende met zijn landgenoot Jeremy Jahn: 6-0 6-4.

Eerder bereikte Thomas Schoorel ook de tweede ronde dankzij een zege op de Italiaan Stefano Galvani: 6-2 6-4. Schoorel stuit in de tweede schifting op de Oostenrijker Martin Fisher.