TECHENDORF - Miel Rozendaal heeft vrijdag op de Weissensee bij Techendorf (Oostenrijk) de alternatieve Efstedentocht op zijn naam geschreven. De 30-jarige schaatser uit Warmenhuizen ontsnapte in de finale uit een kopgroep van drie man en reed solo naar de eindstreep.

Na 200 kilometer finishte Hans van de Wetering uit Zeewolde op de tweede plaats en René Ruitenberg uit Wezep werd derde. Rozendaal had in zijn loopbaan nog nooit een wedstrijd over 200 kilometer gewonnen.

Vorig jaar eindigde hij in de Oostenrijkse klassieker achter Erik Hulzebosch als tweede. Hulzebosch was verhinderd, omdat hij in Salt Lake City optreedt als manager van olympisch deelneemster Gretha Smit.

Grimbergen

Bij de dames was Petra Grimbergen de snelste. De schaatsster uit Amsterdam won de wedstrijd over 200 kilometer in 5 uur, 54 minuten en 55 seconden. Linda Verdouw uit Oudewater eindigde op ruim tien minuten achterstand als tweede. Sandra de Ronde uit Amsterdam werd derde.

Grimbergen volgde Gretha Smit als winnares op. Smit bereidt zich momenteel in Amerika voor op de Olympische Spelen van Salt Lake City, waar ze de 3 en 5 kilometer gaat rijden.

/DOSSIERSchaatsen