AMSTERDAM - De financiële problemen bij FC Barcelona zijn groter dan in eerste instantie aangenomen. Een nieuw onderzoek van accountantsbureau Deloitte bracht aan het licht dat de Spaanse topclub afgelopen seizoen een verlies heeft geleden van ruim 77 miljoen euro.

Een maand geleden meldde Barça nog dat over het seizoen 2009 - 2010 een winst was gemaakt van bijna tien miljoen euro. De inkomsten groeiden tot 408,9 miljoen euro.

De uitgaven stegen, als gevolg van hogere salarissen en uitbetaling van premies, echter tot 477,9 miljoen euro.

De totale netto schuld van de drievoudig Champions League-winnaar zou nu 442 miljoen euro bedragen.

Structureel probleem

"De club heeft een structureel probleem", legt vicevoorzitter Javier Faus uit op de website van Barcelona.

"De sportieve resultaten van de afgelopen jaren hebben er niet voor gezorgd dat we financieel meer lucht kregen. De nieuwe directie moet ervoor zorgen dat er naast een sportieve ook een financiële groei plaatsvindt."

Transparantie

Sandro Rosell beloofde bij zijn aanstelling als nieuwe voorzitter van Barcelona een transparanter en zuiniger beleid. Niet lang daarna moest de regerend landskampioen van Spanje een lening afsluiten van 155 miljoen euro.

Zonder dit bedrag kon de club volgens Rosell niet aan de financiële verplichtingen jegens spelers en ander personeel voldoen.

Transfermarkt

Door de financiële problemen is het de vraag of Barcelona zich nog kan roeren op de transfermarkt. De Spanjaarden versterkten zich dit seizoen al met David Villa (40 miljoen euro) en Adriano (ruim 10 miljoen). Daarnaast ziet de club ook Cesc Fabregas graag terugkeren in Camp Nou.

Daar staat tot dusverre het vertrek tegenover van Dmitro Tsjigrinski (voor 15 miljoen euro), Yaya Touré (transferbedrag onbekend) en Thierry Henry (transfervrij).