AIGLE - De onaangekondigde verkleedpartij bij RadioShack in de slotetappe van de Ronde van Frankrijk, krijgt mogelijk nog een vervelend staartje voor de Amerikaanse wielerploeg en diens Belgische ploegleider Johan Bruyneel.

De internationale wielerunie UCI maakte maandag bekend dat de zaak bij de disciplinaire commissie van de UCI wordt behandeld.

De UCI is vooral verbolgen over het feit dat het initiatief - waarmee aandacht werd gevraagd voor de strijd tegen kanker - niet van tevoren was besproken met de jury en tourorganisatie.

De RadioShack-leden kwamen in hun gebruikelijke rode kloffie de presentielijst tekenen, maar droegen bij de start van de etappe plots zwarte shirts met daarop het cijfer 28. Dat stond symbool voor de 28 miljoen mensen die wereldwijd kanker hebben.

Toegestaan

Het wisselen van kleding tijdens een etappe is niet toegestaan en de coureurs riskeerden daarmee uitsluiting van de Tour. Een rappe verkleedpartij voorkwam erger.

De touretappe naar Parijs ging door het incident met twintig minuten vertraging van start. ''Daardoor werd de televisie-uitzending verstoord'', meldde de UCI maandag in een communiqué.

''De wedstrijdcommissarissen konden dan ook weinig anders dan de renners en ploegleiding van RadioShack een boete op te leggen.''

Huldiging

Dat de disciplinaire commissie zich nu over de zaak gaat buigen, heeft waarschijnlijk ook te maken met de gebeurtenissen na afloop van de slotetappe. De ploeg van RadioShack won het ploegenklassement en kwam bij de huldiging in Parijs wederom in de 'verboden' shirts opdraven.

Ook enkele uitlatingen van Bruyneel - onder meer op zijn twittersite - werden niet gewaardeerd door de UCI. De Belg meldde: ''Het is nu officieel. Als jurylid hoef je geen hersenen te hebben, maar alleen de regels te weten. Hun motto: Het is het reglement.''

Verbolgen

De UCI was daar uiterst verbolgen over: ''Zijn opmerkingen zijn onaanvaardbaar en daardoor zal de disciplinaire commissie hem oproepen om uitleg te komen geven.''

De boetes die mogelijk worden opgelegd, zullen gedoneerd worden aan een Zwitsers fonds voor kankerbestrijding.