FC Utrecht kijkt de laatste weken omhoog in de eredivisie, RKC Waalwijk blikt inmiddels angstig omlaag. Zondag, na de door Utrecht gewonnen onderlinge confrontatie (1-0), passeerde Utrecht de Brabanders op de ranglijst. RKC verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook tweede doelman De Vogt, die vermoedelijk kruisbandletsel in de linkerknie heeft opgelopen.

RKC miste zondag toch al belangrijke spelers, met topscorer Redan en Fuchs op de blessurelijst en aanvaller Hoogendorp, die geschorst was. Om de jonge, onervaren defensie te steunen besloot trainer Jol eerste doelman Sinouh te vervangen door De Vogt, die hem in het tweede elftal uitstekend was bevallen. Sinouh was daarentegen de laatste weken enkele malen in de fout gegaan. "Hij gaf onze verdedigers niet bepaald een rustig gevoel."

Brancard

De Vogt kon er na een kwartier echter per brancard af, nadat hij had gepoogd Tanghe te stuiten. De Belg scoorde echter, maar net als eerder bij De Groot keurde arbiter Koopman de treffer af wegens buitenspel. Utrecht begon drie dagen na de 0-0 tegen Auxerre in de UEFA Cup sterk aan het duel, maar liet RKC terugkomen. De grootste kans voor rust was zelfs voor de bezoekers, Molhoek trof de paal.

Jol

Utrecht maakte echter de meeste aanspraak op de winst, Van de Haar verlengde twintig minuten voor tijd een kopbal van Van den Bergh met succes, 1-0. "Weer uit een hoekschop, een dood spelmoment", mopperde Jol. "Daar had ik mijn jongens voor gewaarschuwd. En toch gebeurt het weer. Daar doe je niets tegen", sprak de trainer sip. "Bovendien vond ik het jammer dat de scheidsrechter en zijn assistent zich omdraaiden toen een Utrechter in het strafschopgebied hands maakte in de slotfase."

In de laatste vijf competitieduels behaalde zijn ploeg welgeteld een punt, thuis tegen Vitesse. Confrontaties met RBC, Willem II, Heerenveen en Utrecht gingen vervolgens verloren. Aan de goede start (vier zeges in zes duels) heeft RKC het te danken dat het nog altijd elfde staat. Jol toonde zich zondag niet al te optimistisch over de nabije toekomst. "Vandaag hadden we zes jongens in de basis van 21 jaar. Al zijn Hoogendorp en Redan er weer bij, dan nog houden we achterin een probleem. Helaas, het is een leerproces, zoals we dat in Waalwijk zeggen."

Volwassen

Booy kon slechts tevreden constateren dat zijn ploeg zo vlak na de enerverende Europese bekerwedstrijd had gestreden voor de overwinning. "De ploeg wordt volwassen", zag de coach. "Dit was een zware, maar fantastische week. We hebben goede zaken gedaan op de ranglijst."

PSV

Op het succes in de Champions League (2-0 tegen AEK Athene) volgde bij PSV zaterdag een domper. De titelverdediger kwam zaterdag in de thuiswedstrijd tegen RBC niet verder dan 1-1. Daardoor kon AZ, dat met 2-1 won bij NAC, de tweede plaats van de Eindhovense ploeg overnemen. Ajax verstevigde de koppositie met een zege van 4-1 bij ADO Den Haag.

PSV dwong voor eigen publiek heel weinig af. Dankzij een curieuze treffer van verdediger Molenaar in eigen doel kwam de ploeg van coach Hiddink snel op voorsprong. Ruim een kwartier voor tijd bracht Thompson de dikverdiende gelijkmaker op zijn naam. "Een collectieve wanprestatie", foeterde Hiddink, die voor zijn e verjaardag graag een zege als cadeau had gezien.

AZ

AZ herstelde zich van de schlemielige nederlaag bij Ajax vorige week (3-2). De ploeg van coach Adriaanse dankte de benauwde zege op NAC aan treffers van Huysegems en Perez. Boussaboun had de Bredase club nog op voorsprong gezet.

Roda JC

Roda JC klom naar de vijfde plaats op de ranglijst. De Limburgse ploeg won voor eigen publiek met 2-1 van FC Twente. Anastasiou maakte in de 88e minuut het beslissende doelpunt. Van der Weerden (0-1) en Senden (1-1) waren in de eerste helft trefzeker.

FC Groningen

FC Groningen toonde bij het zieltogende NEC opnieuw veel veerkracht (2-3). Bij de rust leidde de Nijmeegse club nog met 2-0 dankzij treffers van Demouge en Hersi. Na de pauze gaven Van Gessel, Pinas en Van der Linden de wedstrijd een sensationele wending. Vorige week kwamen de Groningers in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord ook al sterk terug (3-3, na 0-3 bij rust).

Heerenveen

Subtopper Heerenveen verspeelde dure punten tegen hekkensluiter FC Zwolle (1-1). Zuurman beroofde de teleurstellende thuisploeg in de extra tijd van de zege. Sibon maakte na een uur 1-0.