ARNHEM - Vitesse voelt zich dit seizoen nog niet thuis in het Gelredome. De Arnhemse staartploeg heeft voor eigen publiek nog geen competitiewedstrijd gewonnen. Ook vrijdagavond tegen Willem II kwam het er niet van.

In een turbulente wedstrijd, met een discutabele rol voor de arbitrage (negen boekingen), moest Vitesse genoegen nemen met 2-2. Daarmee was de ploeg van trainer Sturing nog blij ook. Het puntje werd in de laatste twintig minuten met tien man veilig gesteld, na de rode kaart voor aanvaller Van Beukering.

Snoeihard

De thuisclub begon hartstochtelijk aan het duel. De sterke en snelle Rojer bood Van Beukering al in de derde minuut een grote kans. De bonkige spits tikte knullig naast. Kort daarna was het toch raak voor Vitesse. Mbamba speelde zich bij bewaker Jaliens knap vrij en schoot van dichtbij snoeihard in, 1-0.

Lang kon de defensief kwetsbare thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Libero Jansen weerde een kopbal van Quinn pardoes met de handen af. De Brit benutte zelf de strafschop, 1-1. Halverwege de eerste helft versloeg Caluwé de trage doelman Van Fessem met een verrassende kopbal, na goed voorbereidend werk van Denneboom, 1-2.

Overdreven

Naast de vele fouten aan beide kanten in verdedigend opzicht viel ook het warrige optreden van arbiter Braamhaar op. De bekritiseerde scheidsrechter, die eind vorige maand bij PSV - Ajax (2-2) een zware onvoldoende haalde, floot veel, maar dwong weinig ontzag af. Hij had alleen al voor de rust vijf gele kaarten nodig om de echt niet overdreven harde wedstrijd onder controle te houden.

Na de pauze leek de wedstrijd in de 56e minuut volledig uit de hand te lopen. Op last van zijn grensrechter schonk Braamhaar een dubieuze strafschop aan Vitesse, omdat verdediger Jaliens de bal met de hand zou hebben gespeeld. Na veel duw- en trekwerk, zonder daadkrachtig ingrijpen van Braamhaar, schoot Van Beukering van elf meter 2-2 op het bord.

Het bleef daarna onrustig op en rond het veld. Na een drieste overtreding moest Van Beukering in de 69e minuut met zijn tweede gele kaart naar de kant. Willem II miste in de slotfase de klasse en het overzicht om de numerieke meerderheid uit te buiten.