RIJSWIJK - In China is hij al een grootheid, maar in Nederland nog een grote onbekende. Hoewel daar snel verandering in komt. Want 'Dutch born Chinese driver' Ho-Pin Tung is een snel rijzende ster in de autosport.

Twee jaar geleden uitgeroepen tot talent van het jaar in Nederland, dit jaar al oppermachtig kampioen van de Formule BMW in Azië. Deze winter mag de 20-jarige Tung als beloning een testrit maken in een formule-1-bolide van het BWM-Williams-team. "In de mooiste jongensdroom wordt het niet zo beschreven."

Ho-Pin Tung is de eerste Chinees die zo'n modern racemonster zal besturen. Zoals China volgend jaar voor het eerst gastheer is van een Grote Prijs in de Formule 1. Momenteel wordt in Sjanghai een circuit aangelegd. "Een racecultuur begint zich te ontwikkelen in China. Dat merk je aan het enthousiasme van de mensen en de sfeer op de circuits. Hoewel de media tot nog toe alleen over mij schrijven als het over autosport gaat."

Tung is net terug uit Sjanghai, zijn tweede thuis. Hij maakte vrijdag in het hoofdkantoor van BMW in Rijswijk voor het eerst kennis met de Nederlandse media. Voorlopig meteen even voor het laatst, want de jonge autocoureur gaat zich volledig afzonderen om zich voor te bereiden op de testrit, die ergens deze winter in Spanje zal plaatsvinden. "Ik wil formule-1-coureur worden. Dus moet ik deze kans van BMW/Williams met beide handen aangrijpen."

Een ritje in een formule-1-bolide is namelijk heel wat anders dan een Formule BMW, de auto waarin hij dit jaar met overmacht het Aziatische kampioenschap won. Tung won tien van de veertien races. "Zo'n testrit is fysiek zwaar. Je zit ingesnoerd in de bolide en moet heel veel druk opvangen. Ik oefen nu al dagelijks met een elastiek om mijn hoofd om de nekspieren sterker te maken."

Ho-Pin Tung heeft een bijzondere achtergond. Zijn ouders kwamen vanuit China om in Velp een restaurant te beginnen. Zoon Ho-Pin werd op driejarige leeftijd ondergebracht bij Nederlandse pleegouders. "Enerzijds omdat mijn biologische ouders het te druk hadden met de zaak, anderzijds omdat ze graag wilden dat ik snel zou integreren in de westerse maatschappij. Dat is goed gelukt; ik voel me Nederlander en Chinees."

Zijn curriculum vitae bewijst zijn gelijk. Tung spreekt vier talen, waaronder vloeiend Engels, Nederlands en Chinees, studeert rechten en economie aan de Erasmus Universiteit en woont afwisselend in Velp en Sjanghai. Hij deed in zijn jongere jaren - zoals iedere gezonde Hollandse jongen - aan zwemmen en schaatsen.

De passie voor de autosport kwam later, maar is puur. "De liefde voor het racen komt helemaal uit mezelf. Ik heb er van huis uit niets van meegekregen." Dat zijn talent al zo snel tot wasdom is gekomen, verbaast ook Tung: "Ik kan het nog nauwelijks geloven dat ik nu al een testrit in de Formule 1 mag maken. Het is echt een droom die uitkomt."