AMSTERDAM - De Amsterdam Arena wil in samenwerking met de gemeente Amsterdam het wereldtitelgevecht tussen de boksers Mike Tyson en Lennox Lewis naar Nederland halen. De bokspartij in Las Vegas kan niet doorgaan, omdat Tyson geen licentie kreeg.

De Amerikaanse oud-wereldkampioen veroorzaakte vorige week tijdens een persconferentie een massale vechtpartij. Daarop besloot de sportcommissie van de staat Nevada hem geen toestemming te verlenen op 6 april in Las Vegas te boksen.

Vervolgens is Roger Broomhall, die namens de Arena en de gemeente de onderhandelingen voert, gevraagd of Amsterdam eventueel bereid is beide boksers te ontvangen. Eerder had Broomhall, die ook het jaarlijkse Ajax-toernooi organiseert, namelijk Amsterdam aangemeld als kandidaat.

"Toen kreeg Las Vegas echter de voorkeur", zei een woordvoerder van de Arena vrijdag. "Ook nu ligt het voor de hand dat een Amerikaanse stad de wedstrijd krijgt toebedeeld. Dat is het beste voor de tv-rechten. Maar wanneer dat niet gaat lukken, is Amsterdam zeker een serieuze optie."

Overigens staat het titelgevecht na Tysons laatste misdragingen op losse schroeven. Lewis verklaarde in het CNN-programma Larry King Live dat Tyson eerst passende hulp moet hebben gekregen voordat hij met hem wil boksen.

"Wanneer hij me weer wil gaan bijten, heeft het geen zin de ring in te stappen", zei Lewis. "Hij moet leren zich aan de regels te houden en niet proberen vals te spelen."