AMSTERDAM - Anni Friesinger-Postma zet per direct een punt achter haar actieve schaatscarrière. Dat maakte de schaatsster woensdag bekend.

“Wie mij kent, weet dat ik er alles aan heb gedaan om bij het WK in Inzell nog één keer aan de start te staan.”

De 33-jarige Friesinger, getrouwd met oud-schaatser Ids Postma, won drie gouden medailles op de Olympische Spelen en is zestienvoudig wereldkampioene.

“Ik ben nu op een punt beland dat ik moet accepteren dat mijn knie het niet meer toelaat om topsport te beoefenen."

"Natuurlijk, dit is geen makkelijke beslissing geweest. Maar ik verheug me op de uitdagingen die voor me in het verschiet liggen, ik ga ze met beide handen aangrijpen.”

Operatie

Nadat zij in maart een operatie onderging aan haar rechterknie, begon Friesinger direct aan haar revalidatieperiode en bleef ze de hoop houden dat ze deel kon nemen aan het WK 2011 in Inzell.

De laatste dagen en weken werd echter duidelijk dat haar knie geen zware belasting meer kan verdragen.

Lange revalidatie

Haar persoonlijke arts Volker Smasal begrijpt het besluit van Friesinger: “Het was duidelijk dat ze een zeer lange revalidatie voor de boeg had."

"Wij zijn na haar operatie de herstelperiode begonnen met het doel om haar droom te verwezenlijken: deelname aan het WK in Inzell.”

Zware opgave

''Het was vanaf het begin duidelijk dat het een enorm zware opgave zou worden en dat het doel alleen bereikt zou kunnen worden als alle voorwaarden aanwezig waren.''

Na intensieve gesprekken met haar arts, familie en haar verdere vertrouwenskring is Friesinger tot de beslissing gekomen om te stoppen.

Loopbaan Anni Friesinger