ST ANDREWS - Tiger Woods hoopt deze week eindelijk weer eens te doen wat hem voor zijn privéproblemen regelmatig lukte: een toernooi winnen.

De Amerikaanse golfer eindigde na een pauze van bijna een halfjaar twee keer als vierde op een major.

Na eerdere eindzeges in 2000 en 2005 op de legendarische banen van St. Andrews gaat hij vanaf donderdag weer voor het hoogste podium bij het Britse Open.

Koste wat kost

''Ik wil koste wat kost winnen'', aldus Woods die hoop put uit zijn eerdere prestaties in Schotland. ''Ik weet hoe ik op deze baan moet spelen. Nu is het hopen dat alles op het juiste moment samenvalt.'' In zijn jacht op de triomf wordt vooral concurrentie verwacht van zijn landgenoot Phil Mickelson en Rory McIlroy uit Ierland.

Woods is nog steeds bezig om het seksschandaal - hij had als getrouwde man affaires met meerdere minaressen - achter zich te laten.

Beter persoon

''Ik probeer een betere speler en een beter persoon te worden. Dat is wat echt belangrijk is.'' De nummer één van de wereld verwacht ondanks zijn escapades steun van het publiek: ''De Schotse fans zijn altijd fantastisch. Ik zie dat niet zo snel veranderen.''

Het Britse Open wordt ieder jaar gehouden, maar elke editie in St. Andrews is bijzonder. Slechts één keer in de vijf jaar strijkt de golfwereld neer op de winderige banen aan de Schotse kust.

''Je krijgt een speciaal gevoel als je hier speelt. Het zou fantastisch zijn om hier te winnen'', zegt Mickelson dan ook. De speler uit Californië neemt bij een overwinning de eerste plek op de wereldranglijst over van Woods.

Zware strijd

Veertien majors heeft Woods al op zijn naam staan. Hij jaagt op het record van oud-speler Jack Nicklaus die er achttien won. De legendarische Amerikaan zei ooit dat de carrière van een golfer niet compleet is als St. Andrews niet op zijn erelijst staat. ''Ik denk dat alle spelers daar hetzelfde over denken'', bevestigt Mickelson die gevoelens.

De strijd om de triomf zal zwaar worden. Ook financieel staat er veel op het spel. De winnaar kan zondag rekenen op een bedrag van 1miljoen euro. Elke miljoen is welkom voor Woods. Naar verluidt eist zijn vrouw Elin in de scheiding een bedrag van 750 miljoen euro.