AMSTERDAM - Sandy Casar heeft de negende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Fransman reed de hele dag in de frontlinie en versloeg in Saint-Jean-de-Maurienne zijn medevluchters Luis Leon Sanchez en Damiano Cunego.

Cadel Evans verloor veel tijd en moet bijgevolg zijn gele trui afstaan aan Andy Schleck. De Luxemburger was samen met Alberto Contador de sterkste van de favorieten.

Robert Gesink en Denis Mentsjov finishten op ruim twee minuten in een achtervolgend groepje. Het Rabobank-koppel bleef Lance Armstrong, Jurgen Van den Broeck en Ivan Basso voor. De Nederlander betreedt de top tien in het algemeen klassement.

Vroege aanval

De finale was het passende sluitstuk van een spectaculaire rit. Het zware profiel van de etappe, vier beklimmingen van de eerste of buitencategorie, leidde allerminst tot een wapenstilstand in de beginfase.

Na een reeks aanvalspogingen ontstond na tien kilometer een kopgroep met als meest prominente leden Damiano Cunego, Luis Leon Sanchez, Christophe Moreau, Jens Voigt en Jerome Pineau, de drager van de bolletjestrui.

In het peloton nam BMC, de equipe van Evans, het rekenwerk voor haar rekening. Onder anderen Karsten Kroon bepaalde het tempo op de flanken van de eerste cols, zodat de maximale voorsprong stokte bij een kleine zeven minuten.

Evans lost

Ondertussen werd onder leiding van Saxo Bank en Astana de hoofdmacht flink gedecimeerd. De ene na de andere topper verloor aan de aansluiting, met als belangrijkste slachtoffer geletruidrager Evans. Na ettelijke tempoversnellingen lieten Schleck en Contador de concurrentie achter zich.

Op de Madeleine, de laatste beproeving van de dag, spatte de kopgroep uiteen. Sanchez, Cunego, Anthony Charteau en Sandy Casar bleven als enigen over. In de straten van Saint-Jean-de-Maurienne kregen zij gezelschap van Schleck, Contador en Moreau. In de sprint bleek Casar de snelste.

Tweestrijd

Schleck en Contador gaven in de afdaling hun voorsprong op de groep-Gesink niet meer prijs. De top twee van 2009 lijkt ook dit jaar uit te maken wie in Parijs wordt gehuldigd als winnaar.

Zij en andere favorieten vervolgen vermoedelijk pas zondag de strijd, aangezien de komende ritten zich niet lenen voor een grootscheeps offensief.

Woensdag hopen de Fransen te gloriëren op Quatorze Juillet, de nationale feestdag. De finishlijn van de tiende rit is gespoten in Gap, na een tocht van 179 kilometer door de uitlopers van de Alpen.

Bekijk de klassementen

Lees alles over de Tour op onze special