ROTTERDAM - In de gebrekkige stijl van dit seizoen vervolgdeFeyenoord donderdagavond in een voor de helft gevulde Kuip detreurmars die het bij aanvang van de competitie is begonnen. Nogwel tijdens de tweehonderdste wedstrijd in een Europeesbekertoernooi konden de Rotterdammers niet voorkomen dat Teplice dethuisploeg hard liet struikelen: 0-2.

Op bezoek bij de nummer vier van de Tsjechische competitie staatFeyenoord over drie weken in de return van de tweede ronde van deUEFA-beker voor de bijna onmogelijke taak om een achterstand van-2 goed te maken. Na de slechte resultaten in de competitie dreigtde club al voor de winterstop van Europees voetbal afscheid temoeten nemen.

Goedbedoelde adviezen

Na de tweede treffer in de 57e minuut zag Van Marwijk gelatentoe hoe zijn ploeg een verloren wedstrijd speelde. Daarvoorprobeerde de oefenmeester al driftig benend langs de zijlijn zijnploeg met wilde gebaren de goede richting in te sturen. Vooral nade snelle maar terechte rode kaart van Swerts in de tweede minuutoverlaadde de oefenmeester zijn spelers met goedbedoelde adviezen.Dat hij zich zonder resultaat bediende van de mimiek van eentrainer in nood maakte hem zichtbaar nog radelozer.

Correct als hij is, zal Van Marwijk nooit zeggen dat hij zicheigenlijk niet achter voorzitter Van den Herik had moeten scharen.Toch was het verstandiger geweest dat de trainer ook tegen de numorrende achterban van de club had verteld dat er na het vertrekvan vier bepalende spelers geen wonderen van zijn ploeg mogenworden verwacht. Het huidige Feyenoord kan namelijk helemaal nietin de eredivisie en UEFA-beker voor de prijzen strijden.

Magere prestaties

Inmiddels moet Van Marwijk uitkijken dat hij niet samen met devoor het slechte aankoopbeleid verantwoordelijke technischdirecteur Baan als grote schuldige voor de magere prestaties wordtaangewezen. Bij chronisch gebrek aan goede resultaten gaan debeschuldigende vingers immers wel vaker naar de hoofdtrainer. Meteen eventueel voortijdig vertrek van Van Marwijk, wiens contractaan het einde van het seizoen afloopt, lost de clubleiding deproblemen echter niet op. Het probleem bij Feyenoord is dat deploeg kwaliteit ontbeert om de doelstellingen van de voorzitter nate jagen.

Ook de nummer vier van de Tsjechische competitie legde de zwakkeplekken van Feyenoord genadeloos bloot. Al in de tweede minuutonderschepte doelman Kolar een aanval van de thuisploeg. Met eenfraaie trap speelde hij de snelle spits Rezek aan. Swerts belettede doorgebroken aanvaller onreglementair de doorgang en kreegterecht de rode kaart van de Griekse arbiter Briakos. Dolezal zagtot zijn opluchting hoe de al weken onzekere Zoetebier misgreep bijeen vrije trap en mocht de openingstreffer bejubelen: 1-0.

Strijdplan

Na het snelle doelpunt stelde Van Marwijk zijn strijdplan bij.Met de snelle Leonardo samen met Kuijt centraal in de aanval wildede oefenmeester de trage defensie van de bezoekers verrassen.Lurling en Buffel moesten voor de aanvoer vanaf de zijkantenzorgen. Na de openingstreffer en de rode kaart van Swerts brachtVan Marwijk verdediger Song voor Lurling. In overtalsituatie blevende bezoekers het duel domineren. Paauwe kopte een schot van Horvathvan de doellijn en Bencik faalde oog in oog met Zoetebier. DoelmanKolar van Teplice hoefde nauwelijks in actie te komen.

Ook met Van Wonderen voor de geblesseerde Ono holde Feyenoordonbeholpen achter Teplice aan. Dogezal bediende in de 57e minuut devoor Van Wonderen te snelle Rezek op maat. De spits liet Zoetebierkansloos: 0-2. Ook met de komst van extra aanvaller Lazovic voorverdediger Snoijl kon Feyenoord niet voorkomen dat het publiek zichna afloop met een fluitconcert tegen de club keerde.