ROTTERDAM - Met een wervelende show heeft de Nederlandsekorfbalploeg afscheid genomen van de voorronde op dewereldtitelstrijd. In het laatste groepsduel werd Duitslanddonderdag in Rotterdam compleet van de vloer gespeeld. Met 29-7(16-3) behaalde Oranje een recordscore op dit WK.

In de halve eindstrijd staat Oranje zaterdag tegenover deTsjechen. De Tsjechische ploeg leed donderdagavond de eerstenederlaag. België versloeg na een stroeve start de Tsjechen, 20-17(9-7). Als beloning voor de groepszege ontmoeten de Belgen zaterdagTaiwan op hun weg naar de onvermijdelijke finale tegen Oranje.

Oranje startte overrompelend. Binnen tien minuten bereikteNederland de dubbele cijfers, 10-0. De aanvallers schoten metscherp en scoorden tien keer uit zeventien pogingen. Voordat deDuitsers adem konden halen, stonden ze met 13-0 achter. WimScholtmeijer en Michiel Gerritsen vormden de gangmakers. Beidenscoorden voor de rust vijf uit negen.

"Die jongens", oordeelde Dennis Voshart, "hebben in kortetijd ongelooflijk progressie gemaakt." Scholtmeijer speelde tegenDuitsland zijn tiende interland, Gerritsen zijn zevende.Scholtmeijer (21) werd topscorer met zeven treffers, eenpersoonlijk record. Gerritsen (22) werd kort na de rust ingewisselden bleef op vijf steken, eveneens een persoonlijke topnotering.

Halve finale

Door de ontwikkeling van de relatieve nieuwkomers is Voshart metzijn 45 interlands en rond de 225 doelpunten voor Oranje allerminstzeker van een basisplaats in de halve finale en daaropvolgendeeindstrijd. "Dat besef ik drommels goed", erkende de 33-jarigeroutinier. "Ik ben op de terugweg van een enkelblessure, beginlekker te draaien maar Van den Bos (bondscoach) heeftkeuzemogelijkheden te over." In de ogen van Voshart zijn er nogtwee van de vier mannen- en vrouwenplaatsen te vergeven.

"Duels als tegen Duitsland", wist Voshart, die met deNederlandse ploeg al twee keer wereldkampioen werd, "zijn voor onsde slagroom op de cake. In de trainingen hebben we meer tegenstand,gaat het er veel fysieker aan toe. Alle spelers willen in de finalestaan. Er is een moordende concurrentiestrijd."

Toch lijdt desfeer er niet onder. "Alle spelers beseffen dat het ploegbelangvoorop staat. Het team gaat voor het individu. Maar dat wil nietzeggen dat we niet voor onze kansen mogen vechten. Tenslotte is definale van een WK het hoogst haalbare in de sport."

Beste wedstrijd ooit

Voshart had een aandeel in de demonstratie van de ploeg. Hijscoorde drie keer maar werd overvleugeld door Scholtmeijer enGerritsen. "Deze wedstrijd riep herinneringen op aan de finale vanhet WK in Adelaide 1999. Toen speelden we in de eerste helft deBelgen helemaal gek. Dat was de beste wedstrijd ooit van Oranje.Deze kwam er dichtbij, maar we speelden wel tegen Duitsland, niettegen België." Nederland - Duitsland mag in voetbal en hockey eenbeladen ontmoeting zijn, in het korfbal niet. Duitsland is eendwerg in het korfbal.

Oranje had een monsterscore kunnen bereiken, maar bepaalde zichin de tweede helft tot een exhibitie. De vreemdste capriolen werdenuitgehaald om op de mooiste manier te kunnen scoren. Met eendubbele schaar vloog Scholtmeijer naar de korf, de bal ketste af opde rand van de mand. Opvallend was wel dat Leon Simons in die fasezijn afstandsschot terugvond. Dat was niet het geval bij MarloesPreuninger. De beste korfbalster van het vorige seizoen scoorde indrie duels slechts twee keer uit 29 doelpogingen.