AMSTERDAM - Mark Webber heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Australische Red Bull-coureur verschalkte zijn teamgenoot Sebastian Vettel bij de start en reed onbedreigd naar de zege. Lewis Hamilton stuurde zijn McLaren in zijn thuisrace naar de tweede plaats.

Nico Rosberg pakte in zijn Mercedes de derde plaats, gevolgd door Jenson Button in de tweede McLaren.

Vettel kende een redelijke start vanaf pole position. Webber kwam echter beter van zijn plaats en dook als eerste Copse-corner in. Vettel probeerde zijn teammaat nog buitenom in te halen, waarvoor geen ruimte was; hij kwam hierdoor even naast de baan terecht.

De Duitser leek in de eerste bocht geraakt te zijn door Hamilton, die zich in de strijd om de leiding wilde mengen. Vettel liep daarbij een lekke band op en verloor veel tijd bij een noodzakelijke rubberwissel.

Ook Ferrari-coureurs Felipe Massa en Fernando Alonso kwamen met elkaar in aanraking, wat eerstgenoemde Braziliaan op een lekke band kwam te staan.

Benadeeld

Webber trok zich van alle schermutselingen niets aan en trok gelijk een klein gaatje naar Hamilton. De Australiër was zeer gemotiveerd om zich te laten zien. Op zaterdag voelde hij zich benadeeld door het team, nadat hij zijn voorvleugel af moest staan aan Vettel.

De Duitser had zijn eigen nieuwe variant, waarvan er maar twee voorhanden waren, beschadigd. Omdat Vettel hoger stond in de WK-stand besloot het team dat hij die van Webber mocht gebruiken, die zelf met het oude model moest kwalificeren. Dit tot grote woede van de Australiër.

Alonso

Fernando Alonso had na het safetycar-debacle in Valencia opnieuw een slechte dag. De Spanjaard haalde Robert Kubica in, nadat hij vanaf de vierde plaats slecht was gestart. De Ferrari-coureur deed dat volgens de wedstrijdleiding echter niet op legitieme wijze.

Alonso kreeg een drivethrough penalty, die desastreuze gevolgen had. Op het moment dat hij de straf moest inlossen kwam de safetycar naar buiten, omdat er wat onderdelen van de achtervleugel van Pedro de la Rosa's Sauber op de baan lagen.

Op het moment dat Alonso door de pitsstraat reed ging het hele veld hem voorbij, waardoor hij achteraan moest aansluiten.

Profijt

Rosberg profiteerde van alle problemen om hem heen en reed degelijk naar de laatste podiumplaats. Button beperkte de schade van zijn slechte startplaats en pakte de vierde plaats.

Ook Vettel profiteerde van de safetycar en kon nog wat punten bij elkaar sprokkelen. De Duitser kwam als zevende over de finish. Webber was daar toen al langsgekomen om de winst te pakken en klimt daarmee naar de derde plaats in het kampioenschap.