UTRECHT - Dankzij veel strijdlust en een realistischespeelstijl heeft FC Utrecht na de eerste wedstrijd tegen Auxerre(0-0) nog altijd uitzicht op de derde ronde van de UEFA Cup, eenprimeur voor de club. In een aantrekkelijke bekerwedstrijd hieldUtrecht donderdag stand tegen de hoger ingeschatte Franse opponent.

Het nieuwe realisme van trainer Booy pakte goed uit. De coachhad de kracht van de Fransen goed ingeschat en waarschuwde zijnploeg vooraf niet, net als in 2001 tegen Parma, al vrijwel meteenin een kansloze situatie te belanden. Destijds wonnen de Italianenleep met 1-3 terwijl de thuisclub, aangevuurd door de fans,hartstochtelijk naïef naar voren was gelopen.Daarom had Booy in de opstelling al maatregelen genomen.

Verrassing

Belangrijke pion was middenvelder De Jong, die net op tijd washersteld van een enkelblessure. Hij speelde ver teruggezakt, netvoor de defensie. Als verrassing had Booy een plaats ingeruimd voorde snelle maar onzichtbare aanvaller Leitoe, die dit seizoen alsinvaller nog maar 7 minuten had gespeeld.

Utrecht begon de wedstrijd deze keer realistisch. Het publiekschreeuwde net zo hard als twee jaar geleden, maar blind aanvallendeed Utrecht niet. Vooral daarom hield de formatie gelijke tred metAuxerre, dat afgelopen seizoen in de Franse competitie zesde werd.Hoewel Frans international Cissé voor rust vlakbij een treffer was,slaagde Utrecht er in zich Auxerre van het lijf te houden.

Zelfvertrouwen

De Jong was met een prachtige volley op de buitenkant van depaal bijna succesvol. Schoten van Tanghe en Van den Bergh (2) aande ene kant boden voor rust tegenwicht aan kansen vanoud-Feyenoorder Kalou (kopbal) en rechtsachter Radet. Zonderdoelpunten maar met gegroeid zelfvertrouwen verdween Utrecht dekleedkamers in.

Trainer Roux (65) van Auxerre, die 42 jaar terug bij die clubals trainer begon, zette in de rust zijn ploeg aan tot wat meeroffensieve daden. Al snel bewees doelman Ponk zijn waarde, doorgoed in te grijpen bij gevaarlijke inzetten van Cissé, Radet enTainio. Ondanks het inbrengen van aanvaller De Groot kwam dethuisclub nauwelijks meer tot gevaarlijke aanvallen. Op inzet hieldUtrecht zich staande, want op strijdlust wonnen de Nederlandersdonderdag.

Kwaliteit

Helaas voor Booy en zijn groep is dat na een gelijkspel niet vanbelang. Wel vormt deze eerste wedstrijd een basis voor het bereikenvan de derde ronde, voor het eerst in de clubhistorie. Maar nietalleen daarom zou het een verrassing zijn. De kwaliteit die Auxerrein de selectie heeft, is gewoon groter. Dat dat niet altijddoorslaggevend is, weet Roux door zijn ervaring echter als geenander.