LES ROUSSES - Lance Armstrong krijgt geen voorkeursbehandeling in het Amerikaanse onderzoek naar mogelijk dopegebruik door de zevenvoudig tourwinnaar.

Dat zei voorzitter Pat McQuaid van de Internationale Wielrenunie UCI naar aanleiding van de berichten dat federale instanties een uitgebreid onderzoek zijn gestart naar een eventueel dopingverleden van de Amerikaanse wielrenner.

Armstrong zou zich volgens ex-ploeggenoot Floyd Landis in het verleden structureel met verboden middelen hebben ingelaten.

Landis

Landis won in 2006 de Tour de France, maar werd korte tijd later gepakt op gebruik van verboden middelen. Nadat de Amerikaan eerst in de loop der jaren diverse ontkennende verklaringen aflegde, gaf hij onlangs ineens toe in 2006 wel degelijk te hebben gezondigd.

Landis gaf daarbij aan dat bij zijn voormalige werkgever US Postal jarenlang dopegebruik gangbaar was.

Ontkenning

Armstrong, nooit positief bevonden, ontkende in alle toonaarden. Inmiddels hebben federale agenten die eerder ook het onderzoek naar de Balco-affaire in de atletieksport deden, zich op de beschuldigingen van Landis gestort. In de Balco-zaak werd een atlete als Marion Jones als notoire dopegebruikster ontmaskerd.

McQuaid bevestigde in het weekeinde dat de UCI in het verleden twee donaties van Armstrong heeft ontvangen. In 2002 ging het om een bedrag van 25.000 dollar, drie jaar later om 100.000 dollar.

Verbruggen

Dat was tijdens het bewind van de Nederlander Hein Verbruggen bij de UCI. Het eerste bedrag kwam ten goede aan antidopingtests bij de junioren, de tweede som is gebruikt voor de aankoop van een apparaat om bloedstalen te analyseren.

''De UCI geeft Armstrong geen voorkeursbehandeling. Hij krijgt dezelfde behandeling als iedereen. Mocht het Amerikaanse antidopingbureau USADA besluiten om Armstrong om wat voor reden te straffen, dan zullen wij dat ook doen."

"Er zijn meer namen genoemd dan alleen Armstrong. Waarom richt iedereen zich op Armstong?'', reageerde McQuaid zaterdag op alle verhalen rond de zevenvoudig tourwinnaar.